Consequenties van Brexit op CE-regelgeving

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft invloed op allerlei gebieden. Wat zijn de consequenties voor de CE-regelgeving?

Adviesbureau D&F geeft zijn visie hierover. Op korte termijn verwachten zij geen grote veranderingen qua impact op het handelsverkeer. Het Verenigd Koninkrijk zou kunnen overwegen om niet meer de Europese regelgeving te volgen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu en dus zwaardere of lichtere eisen te stellen aan producten. Dat zou de nodige gevolgen hebben voor fabrikanten, die een specifieke versie van hun product zouden moeten maken voor het VK naast de EU-versie.

Importeurs of gemachtigden

De Europese Economische Ruimte (EER) omvat de lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Binnen dit gebied moeten producten een CE-markering hebben. Voor internationale fabrikanten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) kan de Brexit problemen opleveren wanneer zij alleen een importeur of gemachtigde in het Verenigd Koninkrijk hebben. Deze fabrikanten zullen wellicht op zoek moeten naar een alternatief binnen de EER.
Voor het volledig verhaal klik hier.