Inzet 5xbeter loont: forse daling ongevallen in de metaal

De inzet van 5xbeter voor veilig en gezond werken rendeert: het aantal ongevallen in de metaal is sinds 2009 fors afgenomen. Dit maakte Inspectie SZW bekend tijdens het 5xbeter Congres op 20 juni 2016.

Op die dag keken de brancheverenigingen en vakbonden uit de metaalsectoren met 400 gasten uit het hele land terug op 10 jaar gezamenlijk investeren in veilig en gezond werken. Met André Kuipers als hoofdspreker werd de nieuwe arbocatalogus ‘Tijdelijk werken op hoogte’ gelanceerd.

Jubileumcongres 5xbeter

Dit jaar was het 5xbeter Congres extra feestelijk: 5xbeter bestaat 10 jaar. In 2006 sloegen de vijf sociale partners in de metaal – Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie – de handen ineen met de oprichting van 5xbeter, ijzersterk voor veilig werk. 5xbeter zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in de metaalbewerking en metalektro. 5xbeter biedt kosteloos onafhankelijk advies en hulpmiddelen op het gebied van onder andere lasrook, machineveiligheid, fysieke belasting, schadelijk geluid en gevaarlijke stoffen. De sociale partners presenteerden maandag tegen een decor van 1001 nachten in de Efteling nieuwe films en instrumenten aan zo’n 400 werknemers, werkgevers, beleidsmakers en arboprofessionals.

Inspectie SZW: metaal staat er beter op

5xbeter keek niet alleen vooruit, maar blikte ook terug. De zeven Verbetercoaches deden verslag van de kentering die ze in de afgelopen tien jaar hebben gezien in bedrijven. Er is niet alleen meer aandacht voor specifieke risico’s gekomen, veilig en gezond werken is steeds centraler komen te staan in de manier waarop bedrijven hun werkprocessen inrichten. En er wordt steeds meer mét, in plaats van over medewerkers gepraat als het over veilig en gezond werken gaat. De Inspectie SZW bevestigt het positieve beeld van de Verbetercoaches. Anja van Vlerken, landelijk projectleider Metaal, meldt dat uit een nog te publiceren rapportage blijkt dat het aantal ongevallen in de metaalsectoren sinds 2009 fors is gedaald. Ze noemt 5xbeter als een van de stuwende krachten achter deze verandering en de samenwerking tussen Inspectie en sociale partners is daarbij essentieel.

Kijk hier naar een korte impressie van het congres.

Bron: www.5xbeter.nl