Windpark Borssele goedkoopste ter wereld

Het windpark Borssele wordt naar verwachting voor 2,7 miljard euro minder subsidie gebouwd dan waarmee eerder rekening is gehouden. Het windpark van 700 megawatt zal bovendien 22,5 procent meer elektriciteit opwekken dan voorzien. De lage prijs is te danken aan de scherpe concurrentie tussen de bedrijven die in een openbare tender een bod uitbrachten om het windpark aan te mogen leggen. Het bedrijf Dong Energy bracht van alle 38 biedingen het winnende bod uit. Het park zal naar verwachting medio 2020 gereed zijn en zal op meer dan 22 kilometer van de Zeeuwse kust worden gebouwd.

Minister Kamp van Economische Zaken: "Het is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd. Het Nederlandse systeem waarbij bedrijven met elkaar moeten concurreren en de overheid alle voorwaarden regelt om het park aan te kunnen leggen, blijkt zeer succesvol. Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie."

  

10 000 banen en duurzame energie voor vijf miljoen huishoudens

Minister Kamp vervolgt: "De komende jaren worden in Nederland de vijf grootste windparken ter wereld aangelegd. We bouwen hiermee een nieuwe economische sector op. Door de ontwikkeling van windparken op zee zijn er al rond de 4000 banen gecreëerd, zoals in productie, bouw en onderzoek. Dit groeit naar verwachting tot 10 000 banen in 2020."  Veel werk rondom de bouw van het nieuwe windpark bij Borssele zal waarschijnlijk worden verricht vanuit de haven van Vlissingen.

Met de 700 megawatt die het windpark Borssele zal opleveren, kunnen een miljoen huishoudens van energie worden voorzien. Na de aanleg van dit windpark zullen de komende jaren nog vier andere windparken van ieder 700 megawatt volgen, ook voor de Zeeuwse, Noord- en Zuid-Hollandse kust. Deze vijf parken tezamen moeten in totaal 3500 megawatt aan energie leveren, genoeg voor ruim 5 miljoen huishoudens. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstelling van het Energieakkoord om in 2023 16% duurzame energie op te wekken. Qua grootte is dit een uniek project.  Ter vergelijking: het grootste windpark ter wereld op dit moment is een windpark van 630 megawatt (London Array). Windparken die in 2015 gebouwd zijn in Europa waren gemiddeld goed voor  337,9 megawatt.

Unieke procedure

Partijen die geïnteresseerd waren in de ontwikkeling van Borssele, konden via een tender bieden tot een maximum van 12,4 cent subsidie per kilowattuur opgewekte duurzame energie. Het Deense bedrijf Dong Energy bracht het laagste bod uit met gemiddeld 7,27 cent per kilowattuur, exclusief aansluitingskosten voor Tennet van 1,4 cent per kilowattuur. Dit is 5,1 cent subsidie minder dan van te voren begroot. Over een subsidieperiode van 15 jaar levert dit een kostenbesparing op van 2,7 miljard euro. Tot nu toe was het laagste bedrag voor de aanleg van windmolens op zee ter wereld 10,3 cent per kilowattuur voor een windpark voor de kust van Denemarken, exclusief de kosten voor netaansluiting.

De overheid regelt alle voorwaarden om de windparken aan te kunnen leggen: waar ze precies komen te staan, de vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook stelt de overheid via subsidies geld beschikbaar aan bedrijven voor de aanleg van de parken. Het bedrijf dat het windpark het goedkoopste kan bouwen krijgt tegelijkertijd de subsidie én de vergunning om het windpark te mogen bouwen.  Dit maakt de aanleg van de windmolens goedkoper. Eerder moesten bedrijven al in het bezit zijn van een vergunning voordat ze konden meedingen naar de subsidie en moesten ze zelf de elektriciteitskabel aan laten leggen. Deze taak neemt netbeheerder Tennet nu op zich.

Naar verwachting zal medio augustus 2016 de tender voor het tweede windpark (kavel III en IV) Borssele worden geopend. Daarna is vanaf 2017 de ontwikkeling van windparken voor de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust beoogd.

Scherpe biedingen

Tennet CEO Mel Kroon reageert op de aankondiging van minister Kamp: "Het resultaat van de eerste Borssele-tender is zeer positief te noemen en wij zien er naar uit om samen te werken met Dong Energy om van de eerste windparkgebieden bij Borssele een succes te maken. Dit is een duidelijk resultaat van de gekozen aanpak van wind op zee in Nederland met een planmatige uitrol, duidelijke kavelbesluiten en de gestandaardiseerde transmissiesystemen van Tennet. Dit alles heeft geleid tot zeer scherpe biedingen."

Door de langdurige en soms ingewikkelde trajecten voor de ontwikkeling van de benodigde infrastructuur bij Tennet te leggen, is het risicoprofiel voor de windparkontwikkelaars dusdanig verbeterd dat scherpere aanbiedingen ingediend zijn dan vooraf verwacht. Tennet ziet de Nederlandse aanpak ook bij uitstek geschikt voor de wind-op-zee -projecten na 2023, waarbij kostenreductie van groot belang zal blijven.

Mel Kroon: "Wij hebben van onze ervaring met het aansluiten van Duitse windparken kunnen profiteren door voor Nederland met een optimaal technisch standaardconcept van vijf maal 700 megawatt netaansluitingen te komen. Omgekeerd is nu het Nederlandse tendersysteem naar Duitsland geëxporteerd en gaat men ook daar aan de slag met het tenderen van offshore windparken. Dit bewijst hoe belangrijk het is in Europa om samen, grensoverschrijdend, de gewenste energietransitie te faciliteren en vorm te geven."

windpark