‘Slimme luier’ en ‘Sleep tight’ winnen hackaton op sensorbeurs (video)

Ouders van baby’s en peuters kunnen zichzelf binnenkort mogelijk minder zorgen maken over het welbevinden van hun kinderen. Twee engineering-teams ontwikkelenden draadloze monitorsystemen die de temperatuur van het kind, de toestand van de luier en het slaappatroon bewaken.

De team namen deel aan een ontwerpwedstrijd op de 2016 Sensor Expo in San Jose, Californië. In deze hackaton werden kleine teams van engineers uitgedaagd om binnen 24 uur draadloze (embedded) sensorsystemen te bedenken.  De hackaton had drie sponsors, Anaren, Cypress PSOC en STMicroelectronics, die ontwikkelplatforms en -kits leverden waaruit de teams mochten kiezen.

Het winnende team ontwierp een slimme luier, een herbruikbaar wearable systeempje dat temperatuur en vochtigheid meet. De hardware wordt gecombineerd met een veelzijdige mobiele applicatie om ouders te alarmeren met piepjes, teksten en trillingen als een luier aan vervaging toe is of als de temperatuur van het kind buiten vooraf ingestelde limieten komt. Voor het maken van een prototype gebruikte het team een multisensor ontwikkelkaart van Anaren (opgebouwd met de  IoT Wiced software development kit van Broadcomm), een uitbreidingskaart STMicroelectronics en het webgebaseerde ontwikkelplatform Atmosphere -eveneens van Anaren.

Feng Wang, een techniekstudent op de  Sonoma State University, zat in het winnende team: "" We hebben die verschillende soorten ontwikkelboards geprobeerd en kozen uiteindelijk voor dat van Anaren. Dat biedt niet alleen een bijzondere manier om een idee uit te werken, maar het is ook gemakkelijk te gebruiken.  Het bleek eenvoudig om ons project te koppelen an de mobiele app en er was niet veel programmeerkennis voor nodig."

Ook het team dat als tweede eindigde richtte zich op baby’s. Hun ontwerp, ‘Sleep Tight’ genaamd, meet de omgevingstemperatuur in combinatie met een versnellingsopnemer om de rusteloosheid of slaapkwaliteit te volgen in relatie tot temperatuur en vochtigheid. Naast Sleep Tight maakte het team ook een ‘baby kick’ monitor, die met behulp van een piëzosensor de bewegingen van de ongeboren baby volgt om de gezondheid van het kind te bewaken.

"We zijn altijd verheugd als er nieuwe en nuttige applicatie-ideeën snel worden omgezet in werkende prototypen. Onze visie – ‘think,build and connect’- is op een briljante manier gedemonstreerd door deze teams in de Design Challenge", zegt Mark Bowyer, directeur business development bij  Anaren Wireless Connectivity. "Als ontwerpers met onze producten en tools binnen recordtijd formidabele en praktische toepassingen bouwen, bewijst het dat de exponentiële groei naar een allesomvattend internet of things een solide basis heeft".

Bekijk voor een kort interview met Wang en het winnende team in onderstaande video.