Smart antenna-technologie helpt bij aanpak wifi-uitdagingen

De Universiteit van Brescia in Italië onderzocht in samenwerking met Zyxel Communications de draadloze netwerkprestaties van access points (AP’s) van merken als Aruba, Cisco, Ruckus en Zyxel. Uit het onderzoek blijkt dat smart antenna-technologie de sleutel kan zijn om de grootste belemmering voor wifi te overwinnen: co-channel interference. Zyxel’s WAC6503D-S kwam als beste uit de tests.

De smart antenna-technologie analyseert verschillende wifi-signalen, waarna het automatisch kiest voor de beste en snelste beschikbare verbinding tussen devices en het access point. De experts van de Wireless Networking Group van de Universiteit van Brescia vergeleken 802.11ac wifi-access points (AP’s), uitgerust met en zonder smart antenna-technologie, van Aruba, Cisco, Ruckus en Zyxel. De resultaten van de dekkingstesten tonen aan dat Zyxel’s smart antenna access point WAC6503D-S beter presteert dan de concurrerende 802.11ac AP’s.

Co-channel interferentie

Co-channel interference is een onvermijdelijk dilemma als gevolg van de snel evoluerende 802.11ac-technologie, simpelweg omdat kanaalbreedte hoger is en het aantal beschikbare kanalen minder wordt. Dit betekent meer wifi-AP’s op hetzelfde kanaal en die hinderen elkaar. Het verminderen van het zendvermogen is dan een voor de hand liggende oplossing, maar dat heeft slechtere dekking en dode zones als nadeel. Het onderzoeksteam vergeleek de AP’s in co-channel interference omgevingen en concludeerde dat de WAC6503D-S het best scoort; beter dan concurrerende AP’s met een gemiddelde van 75% hogere doorgang.

"Deze analyse helpt bij het opleiden van partners over hoe antenne-prestaties en co-channel interference cruciaal zijn voor de prestaties van het wifi-netwerk," aldus Peter Bos, head of channel Benelux bij Zyxel. "Er is een technische doorbraak nodig om goede dekking te kunnen handhaven en interferentie tegen te gaan. We hebben de smart antenna-technologie en onze draadloze-netwerk expertise geïntegreerd in de WAC6503D-S om algemene uitdagingen bij een wifi-netwerk, zoals dekking, capaciteit of interferentie, te overwinnen."

Download het rapport van de Universiteit van Brescia