23 000 Nederlandse bedrijven halen bijna 1 miljard euro voordeel uit innovatieregelingen

Meer onderzoek naar, en ontwikkeling van innovaties. Ondernemers in staat stellen deze innovaties als succesvolle producten op de markt te brengen. Dit zijn speerpunten van de innovatieregelingen van het ministerie van Economische Zaken. Op basis van deze regelingen hebben afgelopen jaar bijna 23 000 Nederlandse bedrijven, waarvan 97 procent uit het MKB, een voordeel van 985 miljoen euro behaald. Dat blijkt uit de jaarrapportage ‘Focus op speur- en ontwikkelingswerk 2015′ van het ministerie.

"Het MKB profiteert volop van onze innovatieregelingen", concludeert minister Henk Kamp. "Het voordeel van bijna één miljard euro is voor ondernemers een significante steun om innovaties als product naar de markt te brengen. Het Nederlandse bedrijfsleven en in het bijzonder het MKB kan zo blijven concurreren op wereldniveau."

In totaal maakten vorig jaar 22 980 bedrijven gebruik van de innovatieregelingen om hun R&D te bevorderen. Van de plannen voor innovaties die door deze bedrijven in 2015 zijn ingediend, werd 6,3 miljard euro goedgekeurd. Het gaat om 3,9 miljard euro loonkosten in het kader van de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO) en 2,4 miljard euro niet-loonkosten vanuit de zogenoemde Research & Development Aftrek (RDA). Met deze regelingen kunnen ondernemers hun kosten voor onderzoek naar, en ontwikkeling van innovaties verlagen. Bijna driekwart van de bedrijven (16.510) maakte naast de WBSO ook gebruik van de RDA.

Smartbrillen en 3D-kweekplaat voor menselijke organen

Een van de bedrijven die succesvol gebruik maakte van de innovatieregeling was ICT-bedrijf Arox in het Groningse Hoogezand. Zij ontwikkelen smartbrillen speciaal voor de logistieke sector. Daarmee kunnen medewerkers in magazijnen tot wel 25 procent sneller werken en worden minder fouten gemaakt dan voorheen. De bril toont de orderinformatie ‘real time’ in hun gezichtsveld en scant de artikelen in het magazijn waardoor medewerkers beide handen vrij hebben. Door de WBSO durfde Arox dit ontwikkeltraject te starten en de smartbril op de markt te brengen.

Een ander mooi voorbeeld is de Leidse onderneming Mimetas. Zij ontwikkelden een de technologie: ‘organen-op-een-chip’. Het betreft een geavanceerde kweekplaat waarmee kleine 3D-stukjes menselijk weefsel of organen worden gekweekt. Door het toedienen van geneesmiddelen aan deze weefsels kunnen de effecten van geneesmiddelen op mensen beter worden voorspeld. Dit maakt het gebruik van proefdieren overbodig en zorgt voor kostenbesparing. Mimetas is door de internationale jury van TEDxBinnenhof geselecteerd als één van de tien meest inspirerende Europese bedrijven.

Samenvoeging WBSO en RDA in 2016

De WBSO en RDA zijn in 2016 samengevoegd. Zo wil het kabinet de regeling effectiever maken en de aanvraagprocedure voor bedrijven eenvoudiger. Het budget van deze regeling is dit jaar verhoogd met 100 miljoen euro en vanaf 2017 met 115 miljoen euro. De verwachting is dat daardoor nog meer MKB’ers en innovatieve bedrijven van de regelingen zullen profiteren.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de WBSO uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De jaarrapportage ‘Focus op speur- en ontwikkelingswerk, de WBSO en RDA in 2015′ is hier te vinden.

Kijk hier voor meer informatie over de WBSO