Researchproject leidt – zeldzaam snel – tot sapcentrifuge

Mede dankzij afstudeerder Ruben Borgonjen (24) van de Universiteit Twente kon Philips onlangs een unieke sapcentrifuge op de markt brengen. Borgonjen deed zijn bacheloropdracht van Industrieel Ontwerpen bij Philips en legde de basis voor de ontwikkeling van deze juicer. “Ik ben ontzettend blij. Het komt niet vaak voor dat een researchproject zo snel leidt tot een product.”

De mede door Borgonjen ontwikkelde Philips HR1897/30 Avance Collection is een sapcentrifuge met micromasticating-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk sap uit de ingrediënten wordt geperst. "Dankzij de pre-clean-functie worden de laatste druppels sap uit de sapcentrifuge geperst, terwijl het apparaat tegelijkertijd aan de binnenkant wordt gereinigd", vertelt Borgonjen. "Omdat er geen zeef in zit, heb je geen geknoei meer met schoonmaken. Het apparaat is makkelijk uit elkaar te halen en is in een paar seconden schoongespoeld."

Massaproductie

Een half jaar lang investeerde Borgonjen bijna al zijn tijd in het ontwikkelen van concepten en prototypes bij Philips. "Eerdere sapcentrifuges waren vooral groot en verschrikkelijk schoon te maken. Ik heb hard gewerkt om stappen te maken. Op een gegeven moment kwamen de ontwikkelingen onder de aandacht bij het management van Philips. Toen ging het snel. Na mijn bacheloropdracht is het apparaat doorontwikkeld en maakten de specialisten alles gereed voor massaproductie. De juicer wordt nu wereldwijd verkocht, zelfs in China. Heel gaaf natuurlijk."

Samenwerken

Borgonjen werkte tijdens zijn afstuderen veel samen met andere disciplines, iets wat hij in zijn studie leerde. "Ik ben niet alleen blij met het eindproduct, maar ook zeker met die samenwerking. Om zoiets te bereiken, moet je als ontwerper zowel met technische mensen als management communiceren. De insteek van Industrieel Ontwerpen in Twente is breed en heeft mij hierbij goed geholpen. Ik leerde bijvoorbeeld om me met productiekennis te richten op belangrijke fasen die het productontwerp opvolgen".

De samenwerking met diverse disciplines heeft er mede voor gezorgd dat deze research & development opdracht bij een bedrijf als Philips zo snel tot een marktgeschikt product heeft geleid.

Borgonjen werd tijdens zijn bachelor afstudeeropdracht begeleid door Hiske Schuurman. Hij voltooide ook zijn master Industrial Design Engineering met een thesis over Product Lifecycle Management bij Daimler AG (bekend van Mercedes-Benz en Smart). Daarin  werd hij succesvol begeleid door UT-hoogleraar Marco Groll van de leerstoel Integrated Lifecycle Management van de faculteit CTW. Borgonjen werkt inmiddels als senior product lifecycle management architect bij ASML in Veldhoven.