Technologie staat centraal in circulaire economie

Het wordt tijd voor Nederland om op zoek te gaan naar meer duurzame alternatieven, waarin grondstoffen efficiënter (her)gebruikt kunnen worden ten behoeve van ‘de circulaire economie’. Binnen een circulaire economie is technologische innovatie essentieel. Er moeten nieuwe typen materialen, sorteer- en recyclingmethoden ontwikkeld worden om een bedrijfsproces circulair te maken. Een bedrijf dat hier hard aan werkt is Ioniqa Technologies.

"Nederland kan binnen 25 jaar onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Hiermee worden we wereldwijd koploper op het gebied van duurzaamheid", stelde Anne-Marie Rakhorst zes jaar geleden al in haar boek ‘Nieuwe energie: Nederland na het fossiele tijdperk‘. Nederland heeft echter nog een lange weg te gaan voordat we dit echt bereikt hebben. In een special van de Rabobank afgelopen jaar bleek dat slechts 4,5% van de energieproductie in Nederland duurzaam is. Een percentage dat volgens de EU Richtlijn Hernieuwbare Energie  voor 2020 nog moet groeien naar 14 procent. Nederland is hiermee op Frankrijk na van alle Europese landen het verst verwijderd van deze afgesproken doestelling. Ondernemers zullen in veel gevallen moeten investeren in technische innovatie om hun bijdrage te  kunnen leveren aan de duurzame energieproductie.

circ 

Lef en doorzettingsvermogen

Voor circulair ondernemen  is echter wel wat lef en doorzettingsvermogen nodig. Michel Schuurman, programmamanager Planet bij MVO Nederland zegt:  "Op weg naar die circulaire economie zijn er blokkades die we moeten opheffen. Die zijn deels technisch van aard, maar er zijn ook wettelijke barrières. Philips verkoopt aan het bureau TurnToo lichturen in plaats van lampen en blijft daarmee eigenaar van de lampen. De huurder betaalt alleen voor het gebruik. Na een aantal jaren ontvangt de huurder een nieuw aanbod en neemt de fabrikant het apparaat terug om de grondstoffen te gebruiken voor nieuwe (nog zuinigere) apparaten."  

Met de wettelijke barrières bedoelt Schuurman het natrekkingsrecht . Hierdoor zijn lampen automatisch eigendom van de woningeigenaar omdat deze onder de aard- en nagelvaste voorzieningen vallen.  Daarnaast is het voor innovatieve ondernemers lastig om kapitaal te krijgen voor dit soort plannen. We zullen volgens Schuurman eerst onze oude gewoontes moeten loslaten om met nieuwe te kunnen beginnen. Hiervoor moet er geëxperimenteerd worden want een perfect begin bestaat niet.

Ioniqa Technologies

Rakhorst benadrukte in haar boek de kansen die een investering in duurzaamheid met zich meebrengt. Ze toont aan dat duurzaamheid winst oplevert voor zowel de mens, de aarde als de economie. Hoewel er nog barrières zijn richting de circulaire economie, kunnen initiatieven op steeds meer steun rekenen. Zo bieden banken tegenwoordig speciale leningen aan voor duurzame initiatieven en investeert het ministerie van Economische Zaken in diverse projecten.

Eén van deze projecten is de Eindhovense start-up Ioniqa Technologies. De technologie die Ioniqa ontwikkeld heeft, maakt het mogelijk om PET (kunststof) te recyclen in een circulair proces. Het high-tech bedrijf heeft het mogelijk gemaakt om de kleur uit het PETmateriaal te verwijderen en om te zetten in grondstoffen, als bouwstenen voor nieuwe PET. De startup won hiervoor in november afgelopen jaar nog de Herman Wijffels Innovatieprijs waardoor ze met een geldprijs van 30.000 euro verder kunnen ontwikkelen.

 "Bij de huidige PET-recyclingmethoden worden producten eigenlijk steeds verder gedowngrade", legt CEO Tonnis Hooghoudt uit. "Daarbij raken polymeren beschadigd en worden kleuren steeds meer vermengd. Het materiaal eindigt tenslotte in de verbrandingsoven omdat het niet meer te hergebruiken is. Wij recyclen PET-producten tot exact dezelfde grondstoffen als die uit olie. Een circulaire en betaalbare oplossing, kortom een echte game changer."

Gezien de jaarlijkse PET-productie van 50 miljoen ton wereldwijd, is er enorme potentie. Om deze reden hebben Chemelot Ventures (een durfkapitaalfonds van DSM Nederland, Industriebank LIOF, de Rabobank en de provincie Limburg) en de aandeelhouders van Ioniqa gezamenlijk 2,5 miljoen euro gestoken in de bouw van een proeffabriek die ruim 10 000 ton PET per jaar moet gaan verwerken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verstrekte daarbovenop nog eens 2,5 miljoen euro. Met dit geld wordt er een proeffabriek gebouwd die in 2017 operationeel moet zijn.

 500 circulaqir 2

De nieuwe financieringsmogelijkheden en de techniek gaan een centrale rol spelen in de ontwikkeling van de circulaire economie. Een interessant gegeven, waar iedere (nieuwe) onderneming op zijn eigen manier op in kan spelen. Voor degene die hun steentje willen bijdragen, is het belangrijk om slim om te gaan met techniek en voor een helder en sterk businessplan te zorgen zodat jouw onderneming financieel aantrekkelijk is voor partijen om in te investeren.