Zevende editie Safety Event

Het Safety Event – officieel het Engineering Event: Safety 2016 – is dit jaar toe aan de zevende editie. Hét kennisevenement met machineveiligheid als enige centrale thema verloopt ook op 10 mei van dit jaar volgens het beproefde recept: in de ochtend heeft in het Evoluon in Eindhoven de plenaire sessie plaats, in de middag gevolgd door de parallelsessies. Alles weer onder de deskundige leiding van dagvoorzitter Paul Hoogerkamp.

Dat het beproefde recept nog steeds wordt gewaardeerd bewijst het bezoekersaantal van ruim 300 tijdens de vorige editie. De machineveiligheidsdag was daarmee wederom ‘uitverkocht’. In het programma horen traditiegetrouw ook de ‘Safety Doctors’ thuis. En geen nood. Ook dit jaar zijn zij weer aanwezig voor het verlenen van eerste hulp bij machineveiligheidsvraagstukken. De ‘EHBM-ers’ zullen ook dit jaar weer hun uiterste best doen om de bezoeker een oplossing voor zijn of haar vraagstuk te bieden. Die vraagstukken kunnen van technische aard maar bijvoorbeeld ook van juridische aard zijn.

‘Consult’

Voor alle problemen – of uitdagingen – geldt dat de ‘doctoren’ (naar alle waarschijnlijkheid m/v) wel even voorbereiding nodig hebben. Dus alleen vragen die door de bezoeker van te voren zijn ingediend, kunnen worden beantwoord. Dat kan via www.engineersonline.nl/safetyevent. De bezoekers ontvangen vooraf informatie over de ingezonden vragen en wanneer deze door wie worden beantwoord. Wie geen acute nood heeft kan dus altijd bij een van de ‘consulten’ aansluiten. En over consulten gesproken. Ook dit jaar maken de bezoekers kans op een gratis consult. Zoals gebruikelijk zijn ook dit jaar weer enkele van de Safety Doctors beschikbaar voor een gratis consult van een dagdeel. Op locatie.

consult

  

New Legislation Framework

Het spits wordt dit jaar afgebeten door Bert Nagtegaal. Nagtegaal is bij FME sinds 2014 verantwoordelijk voor de beleidsportefeuille Productregelgeving, normalisatie en certificatie en richt zich daarbij in het bijzonder op de machinebouw en de elektrotechnische sector. In het kader van het New Legislation Framework worden per 20 april 2016 diverse EU-richtlijnen voor machines aangepast. De aanpassing heeft uiteenlopende gevolgen voor machinefabrikanten en bedrijven die zelf machines bouwen of samenbouwen. Maar wat verandert er nu in die EMC/LVD/ATEX/PED-richtlijnen? Wat zijn eigenlijk de consequenties voor de machinebouwer? En welke gevolgen hebben de aanpassingen voor de handhaving door de inspectiediensten? Dat zijn een paar van de vragen die door Nagtegaal zullen worden behandeld.

Aanpakken

De laatste vraag kan Liesbeth Kroon van de Inspectie SZW Nagtegaal wellicht nog aanvullen. Kroon Is sinds 2014 programmaleider bij de Inspectie SZW en verantwoordelijk voor het toezicht op zes Europese productrichtlijnen in Nederland – én Arbozorg. Bovendien is Kroon verantwoordelijk voor – zoals dat zo fraai heet ‘het ombuigen van de neerwaartse nalevingstrend ten aanzien van arbozorg verplichtingen uit de Arbowet’. Elke fabrikant of importeur moet ervoor zorgen dat zijn product voldoet aan de eisen uit de Europese productrichtlijnen. Maar tijdens inspecties zijn in de afgelopen jaren regelmatig machines ontdekt die ten onrechte CE-gemarkeerd zijn. Op grond van de Nederlandse Warenwet kan zowel de fabrikant, de distributeur als de gebruiker hiervoor worden gestraft. Kroon zal in haar bijdrage onder de bezoekers onder andere vertellen hoe de Inspectie SZW haar mensen inzet, hoe het toezicht- en handhavingsbeleid er uit ziet en wat de resultaten tot nu toe zijn. Ook gaat zij in op de vraag hoe ook buitenlandse fabrikanten worden aangepakt en welke acties voor dit en komend jaar gepland staan.

CE-markering

Hoe je nu kunt beoordelen of de CE-markering van een product klopt, komt in de derde plenaire sessie aan bod. De sessie wordt verzorgd door Han Zuyderwijk, juridisch adviseur bij de  Alura Group. Veel eindgebruikers kopen een product met CE-markering en gaan er dan vanuit dat de fabrikant aan alle eisen heeft voldaan. Maar er worden steeds producten geleverd die ten onrechte het CE-merkteken dragen. De grote vraag is natuurlijk hoe je als eindgebruiker, voorafgaand aan de koop, kunt onderzoeken of een machine CE-waardig is. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt een aantal handvatten aangereikt voor dit zelfonderzoek.

‘Cobots’

Martijn Drost, manager van de afdeling consultancy van Pilz Nederland, heeft de laatste jaren enkele sessies verzorgd over de beginselen van de ‘CE-kunst’. Dit jaar stort hij zich op een recente ontwikkeling: het fenomeen ‘cobotsysteem’. De collaboratieve robot, ook wel ‘cobot’ genoemd, is een robot die nauw samenwerkt met een mens. Het is een nieuwe ontwikkeling waarvan veel wordt verwacht. Maar hoe veilig zijn ze nu? De veiligheid van robots is genormaliseerd in de ISO 10218-reeks en wordt er gewerkt aan de ISO/TS 15066 die eisen stelt aan de veiligheid van collaboratieve robots. Dit document is nog volop in ontwikkeling. Wie wil weten waarom robots/cobots nu eigenlijk gevaarlijk zijn, wat de stand van de techniek is en hoe het met de CE-markering van cobots staat mag deze plenaire sessie niet laten lopen.

Learnshops

De middag is voor het overgrote deel ingeruimd voor twee series van drie parallelle lezingen – de ‘Learnshops’. De bezoeker kan voor de eerste serie kiezen uit:

  • – Nieuwe eisen voor het muten van veiligheidssensoren;
  • – Substantiële wijziging van machines en de consequenties ervan;
  • – PL en SIL: wat heb je precies nodig van een toeleverancier?

De opties voor de tweede serie Learnshops zijn:

  • – En toen ging het fout. Een praktijk(on)geval met een nieuwe machine;
  • – Wat is nu echt het verschil tussen een veiligheids-PLC en een standaard PLC?
  • – IIB or not IIB, that’s the question!

learnshop

  

Muting

Bij muting van bijvoorbeeld lichtschermen gaat het om het tijdelijk automatisch onderbreken van de veiligheidsfunctie, zoals bijvoorbeeld bij de uitvoer van een pallet met producten. Tot nu toe wordt muting maar summier beschreven in de EU- Richtlijnen en EN-normen. De nieuwe norm EN-IEC 62046 moet voor meer duidelijkheid gaan zorgen. De vraag is echter: kun je wel voor de volle 100% aan deze norm voldoen? Maarten Braadbaart, product manager Beveiligingssystemen bij Sick, zal die vraag beantwoorden. Hij behandelt tevens de verschillende typen muting en welke specifieke veiligheidsaspecten uit de norm EN-IEC 62046 bij muting om de hoek komen. Tevens gaat Braadbaart in op de vraag hoe kan worden voorkomen dat mensen meelopen met het product, welke mechanische aspecten van belang zijn bij muting en welke sensoren je voor muting kan.

Wijziging van machines

Iedereen kent wel een machinegebruiker, die op een gegeven moment besluit een machine (zelf) aan te passen. De wijzigingen variëren van het verwisselen van een deelmachine in een lijn voor een nieuwe machine, of het vervangen van de oude PLC-besturing voor een nieuw type PLC. In de gids voor de Machinerichtlijn wordt vermeld dat een nieuwe CE-markering moet volgen na een substantiële wijziging. Maar wat is nu echt substantieel en wat niet? De meningen hierover verschillen enorm en de grote vraag is natuurlijk ook hoe de Inspectie SZW hierover denkt. Nick de With van Fusacon zal hier samen met Henk de Witte van Inspectie SZW uitgebreid op ingaan. Niet alleen zal worden stilgestaan bij de positie van de Nederlandse Inspectie SZW op dit gebied, maar ook wat de positie van de verschillende landen in Europa is.

PL, SIL en de toeleverancier

Op dit moment is bekend dat de samenvoeging van SIL en PL door IEC en ISO is mislukt. Een machinebouwer kan dus beide methodieken toepassen en hetzelfde geldt voor de machinegebruiker. Bij het ontwerp van een veiligheidscircuit worden standaard componenten en veiligheidscomponenten toegepast. Om de SIL- of PL-berekening te kunnen maken zijn van elke component bepaalde faalgegevens nodig. In de praktijk is het nog onduidelijk welke informatie je als ontwerper precies van de toeleverancier nodig hebt. Henrie Verwey van Verwey Safety Services zal in zijn voordracht onder andere duidelijk maken welke gegevens je nodig hebt van een toeleverancier. En, zo vraagt hij zich af, wat is nu belangrijker: Dat de rekensom klopt of dat je een robuust veiligheidscircuit hebt gebouwd?

PLC

Zo duidelijk is het allemaal toch ook niet. Neem nu het vraagstuk dat Ruud Dofferhoff van Siemens zal aankaarten in zijn bijdrage ‘Wat is nu echt het verschil tussen een veiligheids-PLC en een standaard PLC?’. In de machinebranche wordt volop gebruik gemaakt van speciale veiligheidscomponenten, zoals veiligheidsrelais en -PLC’s  voor de uitvoering van veiligheidsfuncties. Wat is daarbij nu eigenlijk het verschil tussen een veiligheids-PLC en een standaard PLC. In de bijlage van de norm EN-ISO 13849-1 wordt een voorbeeld getoond van een veiligheidsfunctie die met een standaard PLC en een standaard relais wordt gerealiseerd. Is dat nu een verstandige ontwikkeling en welke verantwoordelijkheid neem je hierbij als ontwerper op je?

Een praktijk(on)geval

De gevolgen van gemaakte beslissingen kunnen in elk geval groot zijn Een ongeval zit zoals iedereen weet in een klein hoekje en kan, zoals blijkt uit jurisprudentie, ook bij een nieuwe CE-gemarkeerde machine gebeuren. Naast persoonlijke schade/letsel leidt een ongeval vaak ook tot andere vormen van schade. Aan de hand van een praktijk(on)geval maken Remko Roosjen en Didi Rinkel, beiden van Van Diepen Van der Kroef Advocaten, duidelijk wat de impact van een ongeval is voor alle partijen. Ook aan de orde komt het juridisch steekspel tussen fabrikant, eigenaar en de getroffen medewerker.

Vraag

‘IIB or not IIB, that’s the question!’ die door dagvoorzitter Paul Hoogerkamp van Mecid hoogstpersoonlijk gaat worden beantwoord. Op dit moment worden nog diverse machines of andere producten onterecht met een Inbouwverklaring (IIB-verklaring) geleverd, terwijl dit eigenlijk een EG-verklaring van overeenstemming (machines: IIA-verklaring) had moeten zijn. Het verschil tussen beide verklaringen is bij veel productfabrikanten, integrators en gebruikers niet duidelijk. Dit geldt zowel voor machines als voor andere producten die als component in machines worden toegepast. Deze learnshop probeert een eind te maken aan deze eeuwige discussie.

kennismarkt

  

Korting

Deelname aan het Safety Event kost 150 euro (exclusief BTW) maar abonnees van onze printuitgaven  profiteren van 40 euro korting. Lunch en consumpties zijn bij de prijs inbegrepen. Ook inbegrepen is toegang tot de Safety-markt met dit jaar ABB, Bosch Rexroth, D&F, Dekra, Elobau, Euchner, ifm, Inspectie SZW, Festo, forTop, Fusacon, Groneman, Inrato, Omron, Pilz, Sick, Schneider Electric en Troax als sponsors.

www.engineersonline.nl/safetyevent


Engineering Event: Safety 2016

Machineveiligheid: Van CE-markering tot IIB-verklaring

Dagvoorzitter:   Paul Hoogerkamp

Datum: 10 mei 2016

Locatie:               Evoluon, Eindhoven

Ontvangst:          8.45 uur

Einde:    17.00 uur (borrel)

Toegang:            150 euro (abonnees van onze printuitgaven  – ab, Constructeur, Elektro-Data, Elektronica, Kunststof & Rubber, Product – betalen 110 euro)