Over betrouwbaarheid en omgevingstesten

In het vakgebied omgevingstechnologie draait het om het testen om tot producten te komen die in praktijkomstandigheden functioneren zoals was bedoeld. Ter bevordering van de ontwikkeling van dit vakgebied is in 1995 het Platform Omgevingstechnologie (Plot) opgericht. Op 8 juni presenteert het nu twintigjarige platform in het Corpus in Oegstgeest de Plot Conferentie. Thema van de conferentiedag is ‘Reliability and environmental testing’.

De Plot Conferentie wordt op 8 juni om 9.30 geopend door Plot-voorzitter Harry Roossien, die terugblikt op 20 jaar Plot. Daarna krijgen de deelnemers een programma aangeboden van plenaire presentaties en parallelsessies over de ontwikkelingen om het gebied van omgevingstechnologie en betrouwbaarheid van producten. De dag, die gratis toegankelijk is, wordt om 16.00 afgesloten met een borrel.

Sneak preview

Hieronder een ‘tipje van de sluier’ van de presentaties die op de Plot Conferentie worden gegeven. De voordrachten worden gegeven in het Nederlands of Engels. Uitgebreide informatie over het programma is te vinden op http://www.plot.nl/; daar kan men zich ook inschrijven voor het congres.

Ontwikkelingen op het gebied van Reliability

Terugkijken is mooi, maar wat kunnen we leren van hoe het vakgebied ‘Reliability Engineering’ zich tot nog toe heeft ontwikkeld? Welke inzichten kunnen we gebruiken om het huidige tempo bij te houden waarin nieuwe producten naar de markt moeten? Erik Veninga (V2i) zal ingaan op de ontwikkelingen binnen het vakgebied, maar ook de technologische innovaties die daarbij een belangrijke rol gaan spelen.

Trends in levensduurtesten voor micro-elektronica

Voortschrijdende miniaturisatie in de halfgeleidertechnologie, om meer transistoren op een kleiner chipoppervlak te plaatsen en meer chips op een steeds kleinere printplaat te combineren, maakt dat ook de behuizing van de elektronica steeds kleiner wordt. Als gevolg daarvan wordt de interactie van de chip met de printplaat belangrijker, wat vraagt om een ander benadering van levensduurtesten.

René Rongen, NXP Semiconductors

 elecfail

Foutanalyse voor micro-elektronica

Solar simulation and transport vibration – the real life

Frederik Castelain en Mark de Waard (Rycobel) tonen een verhelderend beeld van de simulatiemogelijkheden voor het weer en transport.

vibratie

Trillingsanalyse.

‘Back to the future’ – terugblik en evolutie van het analysersplatform met de bijhorende versnellingsopnemers

Bob Gaasbeek (Enmo Sound & Vibration Technology) blikt terug en neemt zijn toehoorders mee in de evolutie van het analysersplatform met de bijhorende versnellingsopnemers in de wereld van trillingen.

Hoe draadloze communicatie zich de afgelopen 20 jaar explosief heeft ontwikkeld

In 1996 was mobiele telefonie slechts weggelegd voor de zakelijke gebruiker. De rest ging op zoek naar de telefooncel om onderweg te bellen. Mobiele PC’s bestonden nauwelijks. Anno 2016 bezit iedereen een krachtige PC, de smartphone, die via verschillende technologieën draadloos contact kan maken met andere gebruikers en objecten. Jaap Haartsen (Plantronics) belicht de stormachtige evolutie die plaats vindt in de ontwikkeling van draadloze technologieën.

Testing for reliability in photovoltaic modules – an overview of testing and characterisation techniques

Het zonnepaneel is een van de belangrijke spelers in de overgang naar hernieuwbare en duurzame energieopwekking. Om te voldoen aan eisen met betrekking tot certificering en garanties moeten zonnemodulen en de bijbehorende componenten veilig en betrouwbaar zijn. De toename van applicaties in woestijngebieden betekent dat PV-modules nog robuuster moeten zijn en goed bestand tegen stof en hitte. Anna J. Carr (ECN Solar Energy) bespreekt een aantal gangbare en nieuwe testmethoden voor PV-modules.

System reliability; mastering of large systems

Marc Schuld (CQM) vertelt hoe je als organisatie kennis van gebruiksomstandigheden en faalmechanismen van systemen expliciet maakt, combineert en beschikbaar maakt voor de gehele organisatie. Tevens heeft hij het over de vraag hoe je ervoor zorgt dat deze kennis up-to-date blijft.

Elektrische treinaandrijvingen in India, hoe moeilijk kan het zijn?

Hier in Nederland valt het al niet mee om treinen probleemloos te laten rijden, maar de omstandigheden in bijvoorbeeld India zijn in sommige opzichten veel zwaarder. Strukton Rolling Stock levert daar elektrische aandrijvingen en boordnetten voor locomotieven en treinen. Wim Platschorre (Strukton Rolling Stock) presenteert de typetesten tijdens de ontwikkeling en de ervaringen uit het veld, oftewel: wat er alsnog mis kan gaan en wat we daarvan leren.

indian

De omstandigheden op het Indiase spoorwegennet zijn zwaar.

Effective approach to micro-satellite testing

Het testen voor de ruimtevaart omvat zeer complexe en vaak kritische activiteiten. Die lopen uiteen van mechanische vibratietesten tot ruimtesimulatie. Het is daarmee mogelijk om vast te stellen dat een ontwerp een brede variëteit aan toepassingen zal overleven. Dario Hermida (European Test Services) richt zich op omgevingstesten voor microsatellieten.

satelliet  

Het testen van microsatellieten.

Reliability validation test substantiation including engineering efforts – introduction to the ‘probability of detection – PoD’

Ronald Schop (Holland Innovative) introduceert een methode om de combinatie van de engineering-inspanningen en de geplande tests van de DVP&R (design verification plan & report) in een productontwikkelingsprogramma objectiever te beoordelen. Hij bespreekt een pragmatische methode om technische engineers te betrekken bij het opzetten van een goed Reliability Validation Plan, gebaseerd op hun eigen FMEA (Failure mode and effects analysis) resultaten – en om ze te enthousiasmeren voor het creëren van een testplan.

De historie van het Plot

Van Nevot naar Plot en hoe het Plot volwassen werd. In 1995 werd er bij verschillende bedrijven geïnformeerd of er belangstelling bestond voor een Nederlandse Vereniging van Omgevingstechnieken. De werkelijke ‘oprichting van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid’ vond op 30 augustus 1996 plaats. Jan Geerse (secretaris Plot – Airbus Defence and Space Netherlands) duikt in de archieven en brengt oude ideeën weer voor het voetlicht. Zijn we de koers gevaren die in 1995 werd uitgedacht?

Het opstellen van eisen voor omgevingstesten vroeger en nu: het FDS

MIL standaard 810 biedt een methode om uit gemeten trillingsbelastingen van een elektronische component in bedrijf een omgevingstest af te leiden. Dit gedachtegoed vond ook zijn weg bij de ontwikkeling van diverse standaarden en zelfs bij de sign off van dragende voertuigcomponenten. Het relatief recente ‘fatigue damage spectrum’ heeft vooral bij elektronische componenten voor dieselmotoren een doorbraak gerealiseerd.

Simon de Cock, SdC Engineering Consultancy

Towards an optimized and predictable lifetime of thin film solar cells

De levensduur van zonnemodules is van groot belang. De opkomende dunnefilm-technieken voor zonnecellen maken de productie mogelijk van flexibele en vervormbare lichtgewicht zonnemodules. De toepassingsmogelijkheden van deze dunnefilm modulen lijken eindeloos, maar hoe zit het met de levensduur ervan? Frank de Graaf (Solliance / TNO) spreekt over ‘real live’ elektrische meetmogelijkheden om onderzoekers, producenten en investeerders te voorzien van ongeëvenaarde analysetools die moeten bijdragen aan het noodzakelijke vertrouwen in de betrouwbaarheid van solarmodulen.

solar 

Het testen van een zonnepaneel

Halt – Hass basics, ontwikkelingen in de afgelopen 20 jaar

In de jaren ‘90 is er onderzoek gedaan naar een effectievere testtechniek om robuustheidsproblemen in nieuwe elektronische systemen sneller en beter op te sporen. Kees Revenberg (Maser Engineering) geeft een toelichting op Highly Accelerated Life Test (Halt) en Higly Accelerated Stress Screening (Hass). Met deze methoden is de afgelopen 15 jaar veel ervaring opgedaan bij Maser Engineering. Kees Revenberg maakt zijn toehoorders deelgenoot van deze ervaringen.

Durability Testing in Automotive

Eddy Markovic en Pascal Rutten (Benteler Engineering Services) geven uitleg over ‘durability testing’: wat zijn de redenen om te testen, hoe worden de test uitgevoerd en wat is de correlatie met de realiteit?

 automotive

Automotive testen.

Paving the way for clean energy. Ensuring safe, secure and reliable products and components

Om te zorgen dat de markt groeit, moet de industrie die zich bezighoudt met duurzame energie en de opslag ervan, de veiligheid en betrouwbaarheid van producten bewijzen. Overeenstemming met de huidige en toekomstige standaarden om de kwaliteit te verbeteren is verplicht. Dat vereist testen tijden R&D om de veiligste oplossingen in een vroeg stadium te identificeren en om te komen tot een strikte kwaliteitsbeheersing om risico’s te minimaliseren. Andrea Bodenhagen (Weiss Technik) geeft inzicht in de huidige discussie over veiligheid en normen en toont oplossingen van gerenommeerde testinstituten.

Hoe testprogramma’s en methodieken evalueren en hoe daarmee om te gaan?

Door de jaren heen zijn testprogramma’s, testmethodieken en beschikbare data enorm gegroeid.  Allemaal gunstige ontwikkelingen, maar ook leidend tot grote programma’s en data overflow. Hoe gaan we daarmee om in relatie tot de steeds mondiger, veeleisender en twitterende klant?  Hoe kan een oude techniek ons in deze nieuwe wereld helpen? Harry Roossien (Plantronics) geeft een introductie tot QFD en tailored testing.

Platforms als motor van technologie en economie

In de huidige tijd gaan veel ontwikkelingen sneller dan bedrijven kunnen implementeren. Onderzoek voor eigen rekening is steeds vaker onbetaalbaar en veel werknemers zijn meer gefascineerd door technologische kansen in hun vakgebied dan door de organisatie waar ze werken. Inmiddels kunnen aan platforms veel successen worden toegeschreven. In steeds meer sectoren klopt daar het hart van de vooruitgang, aldus Wim de Ridder (Futures Studies & Management Consultancy)

Plot Conferentie ‘Reliability and environmental testing’

8 juni 2016, 09.00 … 17.00 uur

Oegstgeest, Corpus

http://www.plot.nl/