Netwerken op de Messe: ‘Een 3D-printer neemt een relatie nog niet over’

Deelnemers aan een ‘inspiratiereis’ van FME en de SER naar de Hannover Messe benadrukken het belang van digitalisering en de implementatie van Smart Industry in het industriële landschap. In Hannover legt de Nederlandse delegatie nieuwe contacten en vond ze High Tech-inspiratie.

Robots, 3D-printers en drones; de door president Obama geopende Hannover Messe bleek ook dit jaar een Walhalla van innovatie en vooruitgang. Onder de duizenden innovatieve bedrijven uit meer dan zeventig landen, presenteerden zich meer dan 150 Nederlandse high tech-ondernemingen. Verschillende leden van de delegatie, die de eerste Messedag onder leiding van FME en de SER bezocht, benadrukken dat Nederland zich in de wereldwijde digitaliseringswedloop kan onderscheiden door onderlinge, nationale samenwerkingsverbanden.

Blijven voorlopen

Ook op internationaal gebied is samenwerking belangrijk, vindt Paul de Krom, CEO bij TNO. "In nauwe samenwerking met FME hebben we net voor de beurs met het Duitse Fraunhofer Instituut een deal gesloten om rond Smart Industry meer samen te gaan werken. Dit is goed voor Nederland als toeleverende industrie en ook voor FME-leden, omdat we door deze samenwerking op het gebied van digitalisering beter kunnen aansluiten op de industrie. Hier op de Hannover Messe zie je dat Nederland veel antwoorden heeft op de ontwikkelingen in de industrie. Het is van groot belang dat we als Nederlandse industrie op het gebied van Smart Industry voorlopen en blijven voorlopen. Daarom mag Smart Industry best hoger op de politieke agenda.’

Industrieagenda

Om Smart Industry daadwerkelijk hoger op die politieke agenda te krijgen, overhandigde FME-voorzitter Ineke Dezentjé tijdens de Hannover Messe de Industrieagenda aan minister-president Mark Rutte. Vernieuwend aan deze agenda is het voorstel een ministerieel topteam te creëren, waarin digitalisering een prominente plaats krijgt. De inzet van Ineke Dezentjé om Nederland één grote proeftuin te maken, ontvangt bijval van Rutte, die belooft te gaan werken aan lagere lasten en minder regels voor het bedrijfsleven.

Het idee om van Nederland een groot Fieldlab te maken spreekt Ton Heerts, voorzitter van FNV, eveneens aan. Heerts: "Ook bedrijven die nog niet zo met Smart Industry bezig zijn, zullen dat meer moeten gaan doen. De komende tien tot vijftien jaar zal er immers veel veranderen. Hier op de Hannover Messe zie je dat de techniek bijna sneller is dan de mens. We moeten proberen die techniek bij te houden."

Welke stappem

Tijdens de dagvullende VIP-reis bezocht de Nederlandse delegatie bedrijven die toonaangevend willen zijn op het gebied van Smart Industry. Delegatielid Gerben Edelijn – CEO bij Thales, gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van elekronicatoepassingen voor defensie en veiligheidssystemen – stelt dat het voor elk Nederlands bedrijf belangrijk is om zich af te vragen welke stappen je moet nemen om te zorgen dat je niet gaat achterlopen. Vooral voor een onderneming in de industrie is het een grote uitdaging om bij te blijven. En om je als bedrijf te onderscheiden van de rest." Guido Dierick, CEO bij chipfabrikant NXP, weet dat de implementatie van Smart Industry veel voordelen heeft. "Vorig jaar hebben we onze fabriek in Nijmegen ‘smarter’ proberen te maken. Dit kostte een paar banen, maar inmiddels is deze fabriek de meest toonaangevende fabriek binnen ons bedrijf, met een bezettingsgraad van 100 procent. Dat is prachtig om te zien."

Het vibreerde

Naast het opdoen van inspiratie, wilde FME vooral ook een verbindende rol spelen met de reis naar Hannover. Volgens Ineke Dezentjé is dat gelukt. "Hoe ik de dag omschrijf? Het vibreerde. De vernieuwingsdrift die in de mensen hier zit, is heel inspirerend. Het is mooi om te zien dat de inspanningen die we leverden om Smart Industry te introduceren lonen. Er is echt iets tot stand gekomen de laatste jaren. De premier benadrukte ook dat we niet om Smart Industry heen kunnen. Dat is een erkenning voor het vele werk dat erin is gestopt. In de toekomst zal FME er aan mee werken het industrieklimaat te verstevigen en de verdienkracht helpen te vergroten. Het is fijn dat we hier op de Hannover Messe heel positieve reacties op onze plannen krijgen. Dat laat ons zien dat we op de goede weg zijn."

Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER is eveneens enthousiast. "Het was een boeiende inspiratiereis, waarin we veel gezien hebben. Het is mooi dat vakbewegingen, kroonleden en werkgevers op een informele manier de gelegenheid hebben elkaar procesmatig en inhoudelijk te spreken. Daarnaast is het indrukwekkend hier op de Hannover Messe nieuwe technologieën in de praktijk te zien. Deze technologieën brengen positieve effecten, die we volop moeten benutten. Anderzijds brengen ze ook effecten waarvoor we oplossingen moeten organiseren. Dat is ook onderwerp van gesprek binnen ons adviestraject over Robotisering en Arbeidsmarkt. Dat er hier op de Hannover Messe bedrijven zijn die zulke oplossingen proberen te bieden, is heel inspirerend.’

Ook Guido Dierick verliet de Hannover Messe 2016 geïnspireerd. "Het was een fantastische dag. Je ziet hier de Triple Helix samenkomen en kunt tijdens de inspiratiereis heel veel mensen spreken. Die netwerkfunctie van deze reis is voor mij de grootste waarde aan dit bezoek aan de Messe. Het is leuk om als bedrijven een hele dag met elkaar op te trekken en elkaar in Smart Industry te vinden."

Ton Heerts: "Het is inderdaad goed om af en toe met FME en de SER op pad te gaan. De 3D-printer neemt een relatie nog niet over."

Fotobijschriften

1)      2)