Hacken voor mensenrechten

‘Techies’, designers, entrepreneurs, mensenrechtenexperts en diplomaten hebben in Genève gewerkt aan innovatieve manieren om bewijs van mensenrechtenschendingen te verzamelen, te delen met de mensenrechtentak van de Verenigde Naties (Ohchr) en te controleren.

Dit gebeurde tijdens een zogeheten Diplohack die een heel weekend duurde. Op maandag 29 februari zijn de ideeën en prototypes gepresenteerd aan minister Koenders die in Genève aanwezig was bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De deelnemers kwamen met verschillende ideeën en praktische oplossingen:

  • ‘Self-learning Assessment Framework for Rights’ waarmee je snel na kan gaan of en welk soort mensenrechtenschendingen te zien zijn op een foto of video. De tool wordt via ‘machine learning’ steeds beter in het filteren, sorteren en verifiëren van foto’s en andere data. Hierdoor zou de Ohchr veel meer data kunnen verwerken.
  • ‘False filter’: hiermee kun je meteen zien of een foto of video echt is of dat er mee geknoeid is.
  • ‘First Defender Toolkit’ waarmee je veilig informatie kunt delen, zonder dat je technische expertise hoeft te hebben of sporen nalaat. Bijvoorbeeld via een ‘box’ met satellietverbinding.
  • De app of webpagina ‘CommUNicate’ waarop iedereen informatie kan vinden over de VN en op een veilige en eenvoudige manier informatie kan delen met de VN.

Betrouwbare informatie snel delen

Na de presentatie van de ideeën overhandigde minister Koenders ze symbolisch aan de Ohchr. "We hebben jullie, de diplohackers nodig. Innovatie is belangrijk om ons werk voor mensenrechten goed te doen." Hij benadrukte het belang van het snel delen van betrouwbare informatie, waarvoor technologie essentieel is. De plaatsvervangend Hoge Vertegenwoordiger voor de Mensenrechten Kate Gilmore was onder de indruk van de creativiteit en innovatie die de hackers hadden laten zien. Zij liet weten graag aan de slag te gaan met de uitkomsten van de diplohack.

Voor meer informatie over deze en andere dDiplohacks: http://www.diplohack.org/