Interactief geluidsscherm komt omhoog bij passerende trein (video)

Een interactief geluidsscherm dat omhoog komt zodra treinen passeren en weer wegzakt zodra ze voorbij zijn. Dit is een nieuwe benadering voor het reduceren van geluidsoverlast door treinen. TU Delft ontwikkelde de ‘Barrier in Motion’, een systeem met een statische balancering waarvoor geen aandrijving nodig is.

Hoessein Alkisaei werkte het idee van het innovatieve geluidsscherm verder uit voor zijn master thesis aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft en presenteerde de resultaten tijdens de Rail Technology Conferences in Parijs. Het onderzoek is een resultaat van een samenwerking tussen de faculteit Bouwkunde, Werktuigbouwkunde en Civiele Techniek.

Hoessein Alkisaei legt uit: "De Barrier in Motion is een nieuwe benadering voor conventionele geluidsschermen. Doordat het geluidsscherm naar de grond zakt als het treinverkeer voorbij is, voorkomen we dat het uitzicht voor omwonenden te veel wordt belemmerd. We pakken de geluidsoverlast pas aan op het moment dat het nodig is."

Nul kracht

In het onderzoek moesten de complexiteit en de hoeveelheid elementen voor een geluidswal worden teruggebracht. Daarnaast moest de geluidswal met nul kracht worden vervormd, zodat er nauwelijks tot geen aandrijving nodig zou zijn. De efficiëntie van de bewegende geluidsbarrière moet hoog zijn en de kosten laag.

Het ontwerp is monolithisch, wat betekent dat de constructie één geheel is, dus zonder verschillende onderdelen en boutjes en moertjes. De constructie is daardoor eenvoudig te reproduceren, bijvoorbeeld door een mal.

De geluidswal is statisch gebalanceerd, waardoor geen kracht hoeft te worden geleverd voor de beweging van de constructie. Voor het experiment en de berekeningen is een scherm gemaakt van PET-G. Het te gebruiken materiaal moet grote rek kunnen ondergaan, slag- en krasvast zijn en bestand tegen vermoeiing en allerlei weersomstandigheden.

Hoessein Alkisaei (h.alki@live.com) is op zoek naar een promotieplek om zijn onderzoek te vervolgen en naar bedrijven die interesse hebben in een verdere uitwerking van vervormbare en interactieve constructies.