Robotboerderij in Japan (video)

Het Japanse bedrijf Spread gaat een grotendeels geautomatiseerde groenteboerderij bouwen. De ‘indoor’ boerderij moet medio 2017 klaar zijn en dan zo’n 30 000 kroppen sla per dag produceren. Binnen vijf jaar moet dat zijn opgeschaald tot een half miljoen kroppen per dag. De boerderij wordt ongeveer 4400 vierkante meter groot en zal van de vloer tot het plafond volgestapeld staan met groeiplanken waar de producten op groeien.

Het bedrijf is in 2006 opgericht in het Japanse Kyoto. Op dit moment bezit het bedrijf al ‘s werelds grootste groentefabriek met kunstmatige verlichting in Kameoka, Kyoto. De bestaande fabriek produceert momenteel vier verschillende soorten sla; 21 000 kroppen per dag in totaal. Spread heeft 2000 winkels in en rond  Tokio als klant.

Duurzaam

Spread is trots op de duurzame wijze waarop het bedrijf de sla produceert. Eén van de sterke punten is de hoge kwaliteitsstandaarden waarmee Spread produceert. Slechts 3 procent van de geproduceerde sla is ongeschikt voor verkoop.

Geautomatiseerd

"Het planten van zaden zal nog steeds door mensenhanden gedaan worden, maar de rest van het proces, waaronder oogsten, gebeurt  door industriële robots gedaan", aldus Spread-woordvoerder Koji Morisada tegen het Franse persbureau AFP.

Dankzij de automatisering worden personeelskosten ongeveer gehalveerd en kunnen de energiekosten met bijna eenderde naar beneden. Ook bevat de pesticidevrije sla meer betacaroteen dan sla die op een reguliere boerderij is verbouwd.