De toekomst van reclame: advertenties in je dromen (video)

Hoe kleiner computers worden, hoe verder ze binnendringen in je persoonlijke ruimte – of vanuit een ander perspectief: hoe meer we ze daarin uitnodigen. We zijn geëvolueerd van de ‘eenzame’ mainframes uit het industriële tijdperk naar zakcomputers die we altijd bij ons hebben, net als portefeuilles en sleutels. We zijn altijd ‘connected’ en brengen de uren dat we niet slapen door met lezen, kijken, spelen en chatten. Voor de meesten van ons is de slaap een van de laatste tech-vrije zones. Maar hoe lang nog?

"The real question is not: How many ads do we see? The real question is: What do we have to do to see no ads? And the answer is: go to sleep" (James B. Twitchell)

Een video van Studio Smack in Breda neemt ons mee naar een toekomst waarin de digitale wereld onze dromen binnendringt.  En zo kan er ook advertentieruimte in je hoofd worden verkocht. In de korte animatiefilm is een droom gemanipuleerd door een merk dat we allemaal kennen.

In de meest akelige toekomstfantasieën worden hedendaags trends doorgetrokken naar een plausibel extreem. En dit voorbeeld? Het is niet zo vergezocht als het in eerste instantie lijkt. We kennen al elementaire (maar werkende) brein/computer-interfaces en digitale diensten in ruil voor advertenties. Misschien zal het dus ooit normaal zijn om ‘direct-to-brain’ reclame te accepteren in ruil voor de plezierigste dromen die de entertainment-industrie maar kan voortoveren.