Robot breekt Rubik-record (video)

Een student uit Amerika heeft een robot gebouwd die de befaamde Rubik’s kubus in slechts 2,39 seconde kan oplossen. Dit doorbreekt het record van de Britse Cubestormer 3.

Zackary Gromko uit de staat Florida vond het Britse record van 3,253 seconde nog te langzaam en zette zichzelf als doel om dit te gaan breken. Hij besloot een eigen systeem te bouwen om de kubus van Erno Rubik op te lossen.

  

Rubik-robot

De robot van Gromko gebruikt zes armen (één voor elke zijde van de kubus), die verbonden zijn met zes stappenmotoren. Elk van de zes motoren roteert de zijde waarmee deze in verbinding staat.

  

Record-event

De recorpoging werd tijdens een event op de Saint Stephen’s school in Bradenton (Florida) gedaan op 15 oktober 2015. De tijd van 2,39 seconde werd bijgeschreven in de lijst met wereldrecords van Guinness World Records.

Waarom Gromko een Rubik’s kubus-oplossende robot bouwde? "Ik deed het puur omdat dit iets is wat ik leuk vind om te doen", aldus Gromko. Zelf zegt hij te langzaam te zijn in het oplossen van de kubus en besloot daarom een machine te bouwen die het beter kon.

Menselijk record

Het menselijk record staat inmiddels op een, eveneens indrukwekkende 4,904 seconde. Dit record werd neergezet door de 14-jarige scholier Lucas Etter uit Kentucky.

bron: Singularity Hub