Neergeschoten straaljager: wiskundigen leggen fouten in verhaal van Turken én Russen bloot

Vorige week werd een Russische straaljager neergeschoten door Turkse jets aan de grens van Turkije en Syrië. De Turkse luchtmacht sprak van een schending van hun luchtruim: het Russische toestel was volgens hen 17 seconde lang in hun gebied en zou meerdere waarschuwingen gekregen hebben. Rusland zegt dat het vliegtuig boven Syrië werd neergeschoten en pakt uit met een kaart om dat te bewijzen. Professoren Tom Van Doorsselaere en Giovanni Lapenta van het Departement Wiskunde van de KU Leuven tonen met wetenschappelijke argumenten aan dat zowel het verhaal van de Turken als dat van de Russen fouten bevat.

"De Turkse luchtmacht beweert dat ze de Russische jets wel tien keer heeft gewaarschuwd in vijf minuten tijd. In die tijdsspanne legt een jet 80 kilometer af als hij met een snelheid van 960 km/u vliegt. Dat is ongeveer de afstand tussen Gent en Leuven." Dat betekent dat de Turkse luchtmacht al waarschuwingen gestuurd zou hebben toen de Russische jets nog tientallen kilometers verwijderd waren van de grens. "Militaire jets zijn zeer wendbaar, en in theorie zouden de Russische jets zelfs op het laatste moment het Turkse luchtruim hebben kunnen vermijden. De waarschuwingen aan de Russische piloten waren dus niet meer dan speculatie op het moment dat ze gemaakt werden."

Anderzijds kan de kaart met vliegroute die Rusland verspreidde volgens de wiskundigen ook niet kloppen. "Op die kaart maakt het vliegtuig een scherpe bocht nadat het geraakt werd door een raket. Dat is wetenschappelijke nonsens: de raket kan alleen maar een kleine richtingsverandering veroorzaakt hebben tijdens de botsing."

Klik hier voor het hele verhaal op ‘KU Leuven Blogt’