Superzuinige microserver wordt troefkaart in vergroening ICT

De microserver vormt een belangrijke stap op weg naar een nieuwe generatie supercomputers – supersnel en superzuinig. De microserver is een van de paradepaardjes van Dome, het onderzoeksproject van sterrenkundig instituut Astron en IT-bedrijf IBM. Eerder deze maand kregen drie partijen hun eigen microserver uitgereikt, om te zien wat hij in praktijk op kan leveren. Het gaat om Philips Drachten, Sensor City Assen en de Technische Universiteit Eindhoven.

Wetenschappers van IBM en Astron werken aan grensverleggend onderzoek voor Big Data. De microserver is een van de belangrijke resultaten van Dome, met toepassingsmogelijkheden in de hele maatschappij. Hij is niet alleen 4 tot 10 keer zo klein als een gewone server, hij gebruikt ook heel weinig energie. Daar zijn bijzondere trucs voor nodig, zoals koeling met warm water in plaats van lucht. Na de presentatie van een prototype in 2014, is de microserver nu klaar voor de eerste stappen buiten het laboratorium.

Drie proeftuinen

Henk Brink, Gedeputeerde Provincie Drenthe, reikte op 19 november de eerste drie microservers uit. Philips Drachten richt zich met de microserver op de smart factory van de toekomst. Met robots die kunnen zien, horen en voelen en al die gegevens snel uitwisselen om direct besluiten te kunnen nemen. Sensor City Assen wil de microserver gebruiken op plaatsen waar een gewone server niet past, om grote hoeveelheden meetgegevens direct te analyseren. Denk dan bijvoorbeeld aan geluid, CO2-uitstoot en doorstroming van het verkeer. De TU Eindhoven gaat de microserver integreren in een nieuwe methode waarmee datacentra naar verwachting sneller en ‘groener’ kunnen werken.

Supertelescoop

Dome is ontstaan naar aanleiding van de bouw van een megatelescoop, de Square Kilometre Array (SKA), waarmee we zelfs de zwakste restjes straling op kunnen vangen van vlak na de oerknal, 13,7 miljard jaar geleden. De SKA zal dagelijks een ongeëvenaarde stroom data produceren, veel te veel voor de huidige systemen en technieken. De innovaties die nodig zijn voor zo’n superieur computersysteem zullen ook hun toepassing vinden in allerlei andere branches en sectoren.

Maatschappelijke waarde

Dit is waar het bij Dome om draait: een manier vinden om van big data iets te maken dat betrouwbaar, toegankelijk en milieuvriendelijk is. Eigenlijk precies zoals we om zouden willen gaan met gegevens binnen de zorg, verkeersmanagement, opsporingswerk, waterbeheer, de financiële sector, onderwijs en een heleboel andere domeinen. Het Dome-onderzoek zal invloed hebben op allerlei zaken waar we dagelijks mee te maken hebben, privé of in ons werk. Dome wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Drenthe.