Imec levert eerste generatie slimme horloges

Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum Imec en de Belgische start-up Zembro zijn sinds enkele weken gestart met de productie en levering van Zembro bracelet, een slimme armband die ouderen in contact stelt met hun familieleden, onmiddellijk, altijd, en overal. Zembro bracelet is het eerste commerciële product van Zembro. De eerste set van Zembro bracelets wordt sinds begin november geleverd aan de klanten.

Draagbare technologie belooft een hoeksteen te worden van zorg, genezing en ziektepreventie. Zembro verbindt ouderen veilig en betrouwbaar met hun familie en bekenden, en maakt het voor hen mogelijk om onafhankelijk te blijven wonen, buiten het ziekenhuis of rusthuis. Het slimme horloge werkt intuïtief, met een heldere en eenvoudig te begrijpen interface. Zembro heeft geen zichtbare knoppen en werkt onmiddellijk, zodra de batterij is opgeladen en zonder bijkomende installatie.

De verbinding met familie of kennissen wordt via een smartphone app tot stand gebracht. Met een eenvoudige vingerdruk kan het alarm geactiveerd worden en worden alle Zembro connecties één voor één op de hoogte gebracht met een bericht. De bekenden kunnen vervolgens via mobiele telefonie die in de Zembro bracelet is geïntegreerd, rechtstreeks bellen met de persoon die de armband draagt. Zembro gebruikt ook GPS-lokalisering en tracking, en slimme algoritmes waarmee de armband kan leren om autonoom noodgevallen te detecteren, zoals bij verdwalen.

Met een volledig opgeladen batterij werkt Zembro 24 uur per dag en 7 dagen per week gedurende meer dan tien dagen. Zembro kan, door zijn waterdichte behuizing, zowel binnenshuis als buitenshuis worden gedragen en zelfs onder de douche of tijdens het afwassen.

 

De R&D-afdeling van Imec in Taiwan ontwikkelde zowel de firmware als de speciale waterproof behuizing voor Zembro. Daarnaast integreerde Imec de off-the-shelf beschikbare elektronische componenten en algoritmes. Imec produceerde ook de eerste set van Zembro toestellen in zijn R&D-faciliteit in Taiwan. Via full turn-key product-development, proces-assessment, technologieselectie en IP-services, ondersteunt Imec zijn partners bij een efficiënte marktintroductie.