Fabrikanten maken zich op voor IoT – maar gebrek aan ownership belemmert adoptie

Volgens een enquête van softwareleverancier Infor is de transitie van fabrikanten wereldwijd naar IoT in volle gang. Zo is 10 procent van de fabrikanten al een IoT-project gestart en is 22 procent bezig met een pilot of met het plannen van een project in het komende jaar. Ruim een derde (38 procent) beweert de mogelijkheden te onderzoeken.

Het onderzoek, gehouden onder fabrikanten uit 12 verschillende landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Noord-Amerika, China en India, toont tevens aan dat IoT voor één op de tien fabrikanten wereldwijd op dit moment de grootste zakelijke prioriteit is. 28 procent van de respondenten plaatst het in hun top drie.

Voordelen

De nieuwe omzetmogelijkheden op basis van het genereren van informatie worden vaak genoemd als een van de belangrijkste voordelen. Het lijkt er echter op dat de meerderheid (55 procent) van de ondervraagden de kostenbesparingen, die de verbeterde operationele efficiëntie met zich meebrengt, als grootste voordeel ziet. Eenderde daarvan ziet mogelijkheden voor concurrentievoordeel vanwege extra inkomsten door het aanbieden van nieuwe diensten.

Specifieke voordelen komen volgens het onderzoek door productiviteit (20 procent), gevolgd door beter inzicht en besluitvorming (15 procent); een betere benutting van apparatuur en machines (15 procent); nieuwe diensten (11 procent); en nieuwe inkomstenstromen (13 procent).

Ownership

Een gebrek aan ownership belemmert echter de adoptie. Respondenten geven een negental verschillende functies aan als de primaire drijfveren van IoT. Deze omvatten taken van het executive team (31 procent) en IT (20 procent), tot marketing (5 procent), productie operations (13 procent) en facilities (6 procent). Toen er gevraagd werd naar de uitdagingen van IoT-implementaties wezen respondenten naar het gebrek aan vaardigheden, onduidelijke voordelen en kosten als de belangrijkste boosdoeners.

"Fabrikanten, uitgedaagd door de constante behoefte om de productiviteit te verbeteren, zien door de exploitatie van IoT-technologieën concurrentievoordeel. Dit onderzoek bevestigt dat meer dan de helft van de fabrikanten de potentie erkent en projecten start of op actieve wijze de mogelijkheden onderzoekt," aldus Andrew Kinder, VP Industry & Solution Strategy bij Infor. "We verwachten dat in de komende 18 maanden meer van deze pilotprojecten uitgroeien tot implementaties die productieklaar zijn. Dit zou tevens een waarschuwing moeten zijn voor de 43 procent van de respondenten die de waarde nog niet heeft erkend."

Kans

"Aangezien slechts 10 procent aangeeft volledig gereed te zijn voor IoT, ligt er voor bedrijven met de juiste visie duidelijk nog een kans. Ons advies is om naar de data te kijken, die men al verzamelt. De meeste apparatuur die is geplaatst, is immers al geïnstrumenteerd. Bedrijven moeten kijken naar welke vragen beantwoord kunnen worden door deze gegevens te gebruiken en te analyseren en of de juiste besluitvormer snel van inzichten kan worden voorzien. Of nog beter; wie buiten de organisatie zou deze informatie, die alleen jij kan leveren, willen kopen? Voer vervolgens dit gesprek met je technologieleverancier – alle middelen zijn al beschikbaar om dit te realiseren."

Het volledige rapport kan hier worden gedownload.