Solar Team Twente onthult geheim wapen voor Bridgestone World Solar Challenge

Solar Team Twente heeft het geheime wapen onthuld waarmee zij de Bridgestone World Solar Challenge verwachten te winnen. Met een zelfbedacht en uitgewerkt systeem haalt zonneauto Red One extra energie binnen op momenten dat er schaduw op het zonnepaneel valt. Dit bespaart uiteindelijk zo’n dertig raceminuten. De verschillen tussen de solarteams zijn dit jaar naar verwachting erg klein, een half uur kan veel uitmaken. Solar Team Twente is momenteel in Darwin, waar op 18 oktober de start plaatsvindt van de Bridgestone World Solar Challenge.

De dag voordat de zonneauto Red One de technische racekeuring ondergaat, maken de studenten van Saxion en Universiteit Twente bekend met een nieuw systeem de winst naar Twente te halen. Het Twentse solarteam noemt het systeem Sabine. Dit staat voor Solar Array Balancing Interface Not Expected. Sabine zorgt ervoor dat het zonnepaneel beter kan omgaan met schaduw op en krommingen in het paneel. Bedenker Elmar Peters vertelt: "Bij het solarteam is de drang om de beste te zijn groot. Dit zorgt ervoor dat je het uiterste uit jezelf haalt. Het is de ideale setting om met innovatieve ideeën als Sabine te komen".

Het idee achter Sabine

Tijdens de race rijden teams op energie van de zon. De zonnecellen die deelnemers tijdens de race gebruiken, zijn in groepen ingedeeld. Wanneer één cel minder presteert in zo’n groep, presteerden tot nu toe de rest van de cellen in de groep hetzelfde als de slechts-presterende. Peters legt uit: "Sabine zorgt ervoor dat de energie wordt gebalanceerd en niet naar beneden wordt getrokken. Dit betekent dat het team 10 tot 20% meer inkomsten heeft op schaduwmomenten dan voorheen."

Het Twentse solarteam verwacht in totaal 30 raceminuten te besparen door deze uitvinding. Dit is een groot voordeel in de race waarbij elke minuut uitmaakt. In 2011 werd het Twentse team op een kwartier na vijfde. Dit jaar verwacht het team dat de verschillen tussen de teams nog kleiner zijn en dat een half uur veel verschil kan maken.

​​Toepassing industrie

Bij zonnepanelen die te vinden zijn bij consumenten op het dak zijn ook onderlinge verschillen tussen zonnecellen. Dit komt dan vaak niet door kromming, maar door vuil, veroudering, defecten in enkele cellen en soms wat schaduw. Sabine zou hier haar werk kunnen doen. Teamleider Irene van den Hof zegt dat diverse bedrijven al interesse hebben getoond.