Zonneauto Red One geraakt door kangoeroe

“Kangoeroe” werd er vanuit de testcrew achter de zonneauto van Solar Team Twente geschreeuwd. Solar Team Twente testte dinsdag 6 oktober zonneauto Red One op de Australische openbare weg. Plots sprong een kangoeroe vanuit de berm de weg op, precies voor de zonneauto. De kangoeroe raakte de bolide, gleed uit en spurtte vervolgens snel weg. De auto reed nog wel op de weg, maar werd zo snel mogelijk stop gezet om te kijken of de coureur en de zonneauto in orde waren. De coureur had de schrik er goed inzitten, maar bleek ongedeerd. Ook de zonneauto heeft geen schade opgelopen door het dier.

Coureur Coen Hartjes: "Ik schrok ontzettend. Ik zag de kangoeroe vanuit de berm springen. Het ging heel snel en ik had geen tijd meer om te remmen". De zonneauto raakte de staart van de kangoeroe. Na controle van de zonneauto bleek dat er geen schade was opgelopen. Teamleider Irene van den Hof: "Het had verkeerd kunnen aflopen. Ik zag onze droom al in diggelen vallen… Gelukkig maken we gebruik van licht, oersterk, snel én veilig hightech materiaal. Dit incident bewijst hoe belangrijk dat laatste kenmerk is".

Kangoeroes hebben een lange, gespierde staart. De staart raakte de rechtervoorzijde van de zonneauto. Het incident had de deelname aan de Bridgestone World Solar Challenge serieus in gevaar kunnen brengen. Na een uitgebreide controle, bleek er geen schade te zijn opgelopen. De coureur gaf aan door te willen rijden. De rest van de dag heeft het Twentse solarteam nog testen kunnen uitvoeren en verder kunnen voorbereiden voor de Bridgestone World Solar Challenge die over 12 dagen van start gaat.

World Solar Challenge

Op 18 oktober staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, een prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Voor het eerst rijdt Solar Team Twente met een asymmetrische zonneauto waarbij de coureur aan de rechterkant van de zonneauto zit. Met dit design heeft het team het volste vertrouwen eerste te worden in Australië.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente. Zij maken hun droom waar: het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge in oktober 2015. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto ter wereld gebouwd.