‘Hoogopgeleiden niet immuun voor slimme PC’s’

In het begin van het machinetijdperk werden computers en robots nog ingezet om spierkracht te vervangen. Inmiddels vervangen machines echter ook kennis, zegt senior onderzoeker Linda Kool van het Rathenau Instituut, in een interview met online publisher 7ditches. “Op korte termijn gaan robots ons werk inpikken”, zegt ze – vooral in het middensegment. En, in tegenstelling tot wat velen denken: “Hoogopgeleiden zijn niet immuun voor slimme PC’s. Maar op de lange termijn komen er banen voor terug.”

Net als bij de transitie van de maatschappij van landbouw naar arbeid, zitten we volgens Kool weer in een overgangsperiode. "De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat we de consensus hierover zijn verloren". 

We zullen allemaal opnieuw kennis moeten maken met technologie, zegt Kool. "Niet bang zijn, maar testen. Er komt veel nieuws aan waarmee we kunnen experimenteren, van drones tot digitaal onderwijs.".  

De groep mensen die het lastig krijgt op de arbeidsmarkt, moet snel worden geholpen aan een nieuwe baan. En de overheid doet er goed aan om te investeren in onderwijs, aldus Kool. "Kinderen én volwassenen moeten met computers leren omgaan en leren ondernemen."

Bekijk het gesprek tussen Ronnie Overgoor en Linda Kool. 

Zie ook