Nieuwe normen voor brandveiligheid kabels

Experts van Draka op het gebied van kabel-brandveiligheid geven tijdens Elektrotechniek 2015 inzicht in de gevolgen van CPR en de hieraan gerelateerde normen EN 50575 en ontw. NEN 8012 voor elektrische leidingen. Op de beurs verzorgt Draka elke dag op diverse tijdstippen de presentatie “Inzicht in de nieuwe CPR en NEN 8012 voor de brandveiligheid van kabels.” in het Draka Auditorium in hal 10 (E016).

De presentatie behandelt onder meer de volgende vragen: 

  • Waarom komt de EU met een verordening voor het brandgedrag van kabels? 
  • Welke kabels vallen onder CPR en ontw. NEN 8012?
  • Welke brandklasse gaat gelden voor welke gebouwtypen en functies?
  • Hoe worden betrokkenen ondersteund in het kiezen van de juiste kabel?
  • Wat gaat er concreet veranderen in de productcommunicatie over kabels?
  • Wat is de rol en verantwoordelijkheid van fabrikanten, distributeurs, adviseurs, installateurs en architecten?

Op 10 juli 2015 heeft de Europese Commissie de nieuwe norm EN 50575 gepubliceerd in het Official Journal C226/49, als volgende stap in de Europese verordening voor bouwproducten, de Construction Products Regulation (CPR), die op 1 juli 2013 is ingegaan. Het doel van CPR is om via een ‘gemeenschappelijke technische taal’ een set uniforme afspraken over de testmethoden en eigenschappen van producten te ontwikkelen.

Dit betekent dat alle kabelfabrikanten een verklaring moeten afgeven over het brandgedrag (CPR-classificatie) van producten en deze classificatie moeten vermelden als onderdeel van de CE-markering. Gebruikers moeten op basis van deze informatie in overeenstemming met NEN 8012 voor elke situatie de vereiste en meest geschikte producten kiezen. Bij de publicatie van de EN 50575 is aangegeven dat dit voor kabels kan worden toegepast vanaf 1 december 2015 en dat het na een overgangsperiode van 1 jaar werkelijk van kracht (verplicht) wordt op 1 december 2016.

Edgar Aker, marketingdirecteur van de  Prysmian Group in de Benelux: "In de afgelopen 30 jaar hebben we veee brandproeven uitgevoerd aan verschillende kabelconstructies en materialen. Dit heeft ons een goed inzicht gegeven over het gedrag bij brand en het correct toepassen en installeren van kabels. Onze testopstellingen in ons brandlaboratorium lenen zich voor proeven aan alle kabeltypes – laagspanningskabels, signaal-, data- en glasvezelkabels, maar ook  middenspanningskabels. We verwachten dan ook op tijd klaar te zijn met de testen zoals voorgeschreven in EN 50575 en de relevante kabels te kunnen voorzien van de juiste CE-markering met de nieuwe CPR-classificatie".

De presentatie "Inzicht in de nieuwe CPR en NEN 8012 voor de brandveiligheid van kabels" vindt van 29 september tot en met 2 oktober dagelijks plaats in het Draka Auditorium (hal 10, E016) van 10.30 … 11.15 uur; 11.30-12.15 uur (groothandel sessie) en 13.30-14.15 uur.  Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een sessie via http://www.draka.nl/cpr