Drones, e-mobility en veiligheid in tunnels

Spraakmakend op Elektrotechniek 2015 worden de Elektrolympics, die Jaarbeurs samen met Amwittools en met medewerking van onder andere het Nationaal normalisatie instituut NEN organiseert in hal 12. Installateurs kunnen tijdens de Elektrolympics niet alleen tonen hoe goed ze hun vak beheersen, maar ze kunnen hier ook elke dag flinke prijzen mee winnen..

"Om de aandacht van monteurs en installateurs te trekken en hen te laten zien hoe belangrijk kennis is, participeert NEN ook in de Elektrolympics", zegt Cas Wegman, brandmanager voor Elektrotechniek bij Jaarbeurs. De Olympische Spelen van de elektrotechniek, op Nederlandse schaal. Vijf opdrachten krijgen de deelnemers: een kabel snel en veilig strippen, met het juiste aandraaimoment een moer vastzetten, een schakelfout oplossen, kabeltrekken met de nieuwste trekveren en een kleine quiz over NEN 1010. Wie de meeste punten scoort op een dag, wint een compleet gevulde gereedschapkist ter waarde van 1755 euro. "In totaal hebben we elke dag zeven prijzen beschikbaar, waaronder deze gereedschapkist", aldus Wegman. "We vragen hiermee aandacht voor kennis en professionaliteit. Installateurs zullen merken dat je met het juiste gereedschap en kennis sneller en kwalitatief beter werkt." De prijswinnaars worden dagelijks een half uur voor sluitingstijd bekendgemaakt op het Elektrotechniek podium naast de hoofdingang.

Drones en e-mobility

Hal 7 wordt dé activiteitenhal bij uitstek tijdens Elektrotechniek 2015. Hier komt een drone arena. Alom wordt namelijk verwacht dat de komende jaren installateurs massaal drones gaan inzetten. Denk bijvoorbeeld aan inspectiewerk op daken, in hoge masten of in tunnels. Gespecialiseerde bedrijven geven demonstraties met drones, experts delen hun kennis over de inzet ervan. Een ander spectaculair element van de beurs is de tunnel van hal 7. Daar zien en ervaren bezoekers de vele veiligheidsmaatregelen in Nederlandse tunnels en hoe deze voor veiligheid zorgen als er een calamiteit is. Cas Wegman: "Bezoekers zien echter ook de techniekruimte achter deze installaties. Ze zien hoe de techniek achter de live demonstraties werkt." Of dat nog niet genoeg activiteiten zijn, bouwen BMW en Kia in hal 7 een parcours waarop ze hun elektrische auto’s demonstreren. Bezoekers kunnen meerijden. Ook komen er laadpalen.

Onder de grond

Om het nog spectaculairder te maken, gaan de bezoekers van hal 7 ondergronds in het toepassingsgebied Infra & Energie. "We bootsen de situaties onder de grond na en tonen het kabelnetwerk dat in de bodem ligt. Ze zien en ervaren het belang van al die verbindingen", verduidelijkt Wegman. "Hal 7 wordt echt een belevingshal."

Elektrotechniek 2015 vindt plaats van 29 september tot en met 2 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer informatie is te vinden via http://www.elektrotechniek-online.nl/nl-NL/Bezoeker.aspx.