RMU bepleit onafhankelijk onderzoek rol banken bij teloorgang Imtech

De banken hebben te snel de stekker er uit getrokken waardoor Jeroen Princen en Paul Peters onvoldoende tijd hebben gekregen, in de fase vóór sureance en het uiteindelijke faillissement, om een doorstart te realiseren die uiteindelijk veel meer geld had opgeleverd en behoud van banen. Dat zegt vakorganisatie RMU in een reactie op het faillissement van Imtech.

Volgens de Reformatorisch Maatschappelijke Unie RMU werd de curatoren het mes op de keel gezet om snel resultaat te boeken. Slechts zeven dagen kregen zij de tijd en de Raad van Bestuur van Imtech werd door de banken gedwongen om sureance aan te vragen. In negen van de tien gevallen leidt dat tot een faillissement, hetgeen ook binnen enkele dagen gebeurde.

Wat de RMU betreft komt er een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de banken: " Banken hadden hun knopen moeten tellen en één bank van de 40 moeten aanwijzen als leading in het gehele proces. Maar omdat ze elkaar niet vertrouwen moeten de curatoren dealen met 40 banken/financiële instellingen, een ondoenlijke opgave voor de curatoren."

De RMU is er van overtuigd dat als de banken meer tijden hadden genomen voor de ontmanteling van het concern, zij meer geld hadden terug gezien dan nu het geval is. Ook had er veel meer dan 50 procent werkgelegenheid behouden kunnen blijven. "Banken die met miljarden euro’s belastinggeld tijdens de crisis gestut zijn en nu weer miljarden euro’s winst maken, hebben Imtech en al haar medewerkers als een baksteen laten vallen", stelt de RMU.