Smartphone werkt een week op brandstofcel

Een Brits technologiebedrijf meldt een belangrijk doorbraak op het gebied van smartphone-technologie. Het bedrijf ontwikkelde een iPhone die een week blijft werken zonder bijladen. Dat kan dank zij een ingebouwde brandstofcel.

Intelligent Energy in Loughborough (VK) maakte een werkend prototype van een iPhone 6 met zowel een herlaadbare accu als een eigen technologie waarmee elektriciteit wordt opgewekt door het combineren van waterstof en zuurstof.  De ‘afvalproducten’ bij dat proces zijn slechts kleine hoeveelheden water en warmte.

Het bedrijf heeft de brandstofcel ingebouwd in de iPhone 6 zonder dat er iets aan de grootte of de vorm van het toestel is veranderd. Het enige cosmetische verschil met de gangbare telefoon zijn ventilatiegaatjes, zodat de minuscule hoeveelheid waterdamp kan ontsnappen.

Op het prototype van de iPhone met brandstofcel,  dat werd getoond aan de Britse krant The Telegraph, wordt het waterstofgas bijgevuld via een aangepaste hoofdtelefoonaansluiting. Voor commerciële introductie wil het bedrijf nog een wegwerp-cartridge ontwikkelen die in de telefoon past en die genoeg waterstof bevat voor een week normaal gebruik.