Zonne-auto Twente verbreekt recordsnelheid

Zondag 2 augustus heeft Solar Team Twente met zijn zonne-auto Red One op de kombaan van het RDW Testcentrum in Lelystad een recordsnelheid behaald van 138,6 kilometer per uur.

De snelheid is te danken aan het ontwerp, wat ditmaal nog aerodynamischer is dan in 2013. Met twee wielkappen aan de rechterzijde van de zonneauto verwacht het Twentse solarteam de concurrentie te verslaan.

Recordsnelheid

Solar Team Twente heeft afgelopen maand meerdere testdagen gehad. Afgelopen zondag werd echter op de kombaan in Lelystad een bijzonder moment gevierd, namelijk het nieuwe recordsnelheid. “We wilden de topsnelheid van de vorige editie verbreken en wisten dat dit mogelijk was met ons aerodynamische ontwerp”, aldus technisch manager Robin Haandrikman.

Hij vervolgt: “Het was een spannend moment om de teller op te zien lopen. Iedereen stond met spanning te wachten. We waren erg blij toen we zagen dat de topsnelheid van 138,6 kilometer per uur werd aangetikt. Uit verdere testen zal blijken of we ook deze snelheid nog kunnen overtreffen”.

Coureur Wouter Put vertelt: “het is ongekend om deze snelheid in een zonne-auto te rijden, het is anders dan alles waar ik ooit in gereden heb door het bijzondere ontwerp!” aldus coureur Wouter Put.

De theoretische snelheid van de zonne-auto ligt nog hoger, en omdat dit de eerste test op hoge snelheid was verwacht het team er nog meer uit te kunnen halen. Dit zal uit de testen van de komende weken blijken.

Alles of niets voor Twente

Solar Team Twente testte de zonneauto op de kombaan ter voorbereiding van de Bridgestone World Solar Challenge, een race van 3 000 km dwars door de Australische outback, puur en alleen op de energie van de zon. Het belooft een spannende race te worden, verwacht Solar Team Twente.

Voor Solar Team Twente is de race dit jaar extra spannend. September 2014 is er een uitspraak gedaan door Universiteit Twente dat wanneer de winst niet naar Twente wordt gehaald, er geen nieuw solarteam zal komen na de race.