Drie ondernemers door naar 2e fase van Technologie zoekt Ondernemer

Onlangs is de eerste fase van de 2014-editie van TNO’s innovatieprogramma ‘Technologie zoekt Ondernemer’ (TzO) afgerond en gaan drie ondernemers de volgende fase in op weg naar succesvolle innovatie.

Tijdens TzO gaat TNO op zoek naar innovatieve ondernemers die perspectiefvolle productideeën van TNO verder ontwikkelen tot marktrijpe producten. Ondernemers kunnen in twee fasen financiële en inhoudelijke ondersteuning van TNO krijgen. De afgelopen jaren is al een groot aantal ideeën opgepakt, doorontwikkeld en in de markt gezet.

Tweede fase technologie zoekt ondernemer ‘14

In de eerste fase van het TzO-programma voeren geselecteerde ondernemers een haalbaarheidsstudie uit. Om vervolgens door te gaan naar de tweede fase dienen zij een voorstel in voor de daadwerkelijke ontwikkeling van productidee tot product.

Op dit moment zijn de voorstellen van Technologie zoekt Ondernemer ‘14 door de onafhankelijke commissie STW beoordeeld en op basis van dat advies heeft TNO besloten met drie bedrijven de tweede fase in te gaan:

Vivi
Vivi gaat een product ontwikkelen dat gebaseerd is op de technologie ‘Lang leve de Bloemen’, een gel die bacterievorming bij snijbloemen tegengaat waardoor bloemen in de vaas tot wel drie weken houdbaar zijn.

Deam
Deam met de ‘Coole Endoscoop’, een systeem waardoor buisvormige (medische) instrumenten nauwkeurig en met zo min mogelijk schade naar een gewenste plek genavigeerd kunnen worden.

Interman Engineering
Interman Engineering met ‘Zwabber’, een materiaal dat actief vocht aantrekt, de luchtvochtigheid op peil houdt en de gevoelstemperatuur verlaagt, bijvoorbeeld voor beschermende kleding.

Stimuleren innovatie binnen het mkb

Dit betekent dat deze bedrijven samen met TNO tot 250.000 euro kunnen investeren in het daadwerkelijk ontwikkelen van een nieuw product. Daarna is het aan deze bedrijven om dat product in de markt te zetten.

Op deze manier draagt TNO bij aan het realiseren van oplossingen voor maatschappelijke en economische problemen en stimuleert en ondersteunt zij innovatie bij het mkb.