Huisman snijdt eerste staal voor Heerema-kranen

Op de Huisman-productielocatie in China is op 1 juli het eerste staal gesneden voor de twee 10 000 tons Heerema-kranen. De ceremonie was georganiseerd in samenwerking met Heerema. De kranen, naar zeggen de grootste in de wereld, zijn bestemd voor Heerema’s nieuwe, half-afzinkbare kraanschip.

Joop Roodenburg, CEO van Huisman: “We zijn trots op het vertrouwen wat Heerema getoond heeft in ons kunnen om de grootste kranen ooit voor hen te bouwen. Vooral omdat dit Heerema’s belangrijkste constructieschip voor de komende 30 jaar wordt. Daarnaast zijn we bijzonder trots dat het innovatieve Huisman ontwerp voor de twee 10 000-tons ‘tub’-kranen zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de kraanindustrie.”

Innovatief

Heerema Marine Contractors’ CEO Jan-Pieter Klaver: “We zijn erg blij met de voortgang van ons nieuwe half-afzinkbaar kraanschip. Huisman is een betrouwbare en professionele partner met wie wij al jaren naar tevredenheid samenwerken. Hun innovatieve ontwerp voor onze twee NSCV tubkranen zal ons in staat stellen om de offshore olie- en gas industrie nog beter en in de meest uiteenlopende omstandigheden, te bedienen." Het nieuwe kraanschip dat wordt gebouwd op de Jurong-werf in Singapore wordt 214 m lang en 97,5 m breed.

Lagers

In tegenstelling tot traditionele kranen van dit type die gebruik maken van wielstellen voor hun zwenksysteem, zullen de Huisman-kranen draaien op grote lagers van eigen makelij. Eén van de grootste voordelen van een lager is dat deze voor een aanzienlijke gewichtsbesparing van de kraan zorgt.

Met name voor half-afzinkbare schepen is dit een belangrijke voordeel. De lagers van deze kranen krijgen een diameter van 30 m. De twee kranen kunnen uiteindelijk elk 10 000 t hijsen binnen een reikwijdte van 48 m, en onder offshore-omstandigheden.