Tech United mikt op twee wereldtitels op RoboCup 2015

Van 17 tot en met 22 juli verdedigen de voetbalrobots van de TU/e hun wereldtitel op de RoboCup in China. Het team van TU/e-zorgrobot Amigo, vorig jaar nummer twee in de @Home-League van RoboCup, gaat dit jaar ook voor de eerste plaats.

Hard inkomen, de robot aan de bal van achter aanvallen, inworpen uitlokken, vorig jaar mocht het allemaal nog in de Middle Size League (MSL), de ‘koningsklasse’ van RoboCup. Maar door scherpere regels trekken de scheidsrechters dit jaar eerder een kaart. Dat is in het voordeel van technisch spelende teams, zoals Tech United.

Dat wil niet zeggen dat een prolongatie van de WK-titel makkelijk wordt. “Onze concurrenten hebben zeker niet stil gezeten. Zij gaan vast ook meer overspelen”, verwacht teamcoach en TU/e-studente Lotte de Koning.

Het team van De Koning verbeterde het afgelopen jaar van alles om de concurrentie voor te blijven. De dieptepass over de grond werd softwarematig beter, net als het ‘doortikken’ van de bal. Ook stapte het team over op sneller oplaadbare batterijen met meer capaciteit.

Robothulp

Sinds 2011 speelt de TU/e ook mee in de @Home-League, de RoboCup-categorie gericht op de ontwikkeling van zelfstandige robothulpjes. Dit soort robots moet op termijn oudere mensen helpen langer zelfstandig te blijven wonen, door te helpen in huis. Amigo, de robot van de TU Eindhoven, haalde bij zijn debuut de veertiende plaats en is sindsdien gestaag opgeklommen naar de tweede plek, vorig jaar.

Teamleider Janno Lunenburg hoopt dit jaar nog een treetje hoger uit te komen, dankzij verbeteringen aan de ‘hersenen’ van de robot; de software. De robot is daardoor sneller en doelgerichter geworden. Verder maakt de opvolger van Amigo, Sergio, zijn WK-debuut in China. SERGIO is nog niet helemaal af, maar zal wel al deelnemen aan een paar ‘challenges’.

De @Home-wedstrijd bestaat uit meerdere proeven waarin de robots moeten laten zien de vaardigheden onder de knie te hebben die nodig zijn om een waarachtige ‘robothulp’ te kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om spraakherkenning, personen herkennen, objecten herkennen en gebruiken, maar ook om complexe taken zoals het opnemen en serveren van bestellingen.

Schiphol

De teams rond de voetbalrobots en de zorgrobot – met studenten en medewerkers van de TU Eindhoven – vertrekken vanmiddag (14 juli) om 13.30 uur vanaf Schiphol naar miljoenenstad Hefei. Na een paar voorbereidingsdagen beginnen daar op 19 juli de wedstrijden, en op 22 juli zijn de finales. Het idee achter RoboCup is dat het wedstrijdelement zorgt voor competitie tussen robotica-onderzoekers, waardoor de ontwikkeling van robotica versnelt.