Te mooi om waar te zijn?

Dating apps bieden een snelle blik op een mogelijke kandidaat voor een relatie en met een simpele swipe kan de potentiële match worden geaccepteerd of afgewezen. Het is dus zaak om de juiste foto in het profiel op te nemen. Maar wordt de kans op een match groter als je een verfraaide foto van jezelf plaatst?

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een volledig verzonnen identiteit aanneemt op het web, dus gebruikers moeten zich afvragen of hun foto niet te mooi is om waar te zijn. In een recente studie door onderzoekers van de University of Connecticut bleek dat verfraaide foto’s van vrouwen de aantrekkingskracht verhogen, met de betrouwbaarheid juist verlagen. Vrouwen vinden verfraaide foto’s van mannen aantrekkelijker, maar ook betrouwbaarder.

Rory McGloin, Amanda Denes en Olivia Kamisher presenteren hun resultaten op de 65th Annual Conference van de International Communication Association in San Juan, Puerto Rico. Ze richtten zich in hun onderzoek op 305 deelnemers, die zich identificeerden als heteroseksueel, in de leeftijd van 17 … 36 jaar. Ze kregen elk één foto te zien van de vier die waren gemaakt van dezelfde man en dezelfde vrouw. Van beiden was een ‘opgeleukte’ (verlichting, make-up, haar) foto gemaakt en een relatief normale (voldoende licht, geen make-up, geen haarbehandeling). Over de foto’s moesten ze een aantal vragen beantwoorden, om aan de hand van het profiel de attractiviteit vast te stellen, evenals de betrouwbaarheid en uiteindelijk de wens om een afspraak te maken.

De onderzoekers ontdekten dat mannen een verfraaide foto attractiever vinden, maar minder betrouwbaar in vergelijking met de normale foto van exact dezelfde vrouw. Maar vrouwen vinden de mooiere profielfoto zowel attractiever als betrouwbaarder, dan de gewone foto van dezelfde man.

McGloin stelde nog iets vast: "het bleek ook dat mannen een verfraaid profiel aantrekkelijker vonden en een grotere wens hadden om een afspraak te maken met de vrouw op de foto, ondanks de geringere mate van betrouwbaarheid. Het lijkt er dus op dat mannen, zelfs als ze vermoeden dat een vrouw er niet precies zo uitziet als op haar profielfoto, toch het risico willen nemen en haar willen ontmoeten. Bij onze deelnemers bleek aantrekkelijkheid belangrijker dan betrouwbaarheid".

"Too Hot to Trust: Examining the Relationship Between Attractiveness, Trustworthiness, and Desire to Date in Online Dating" door Rory McGloin, Amanda Denes en Olivia Kamisher; presentatie op de 65th Annual International Communication Association Conference, San Juan, Puerto Rico, 21 … 25 mei 2015.