Dag en nacht zonne-energie met Tesla-batterij (video)

De Powerwall van Tesla is een lithium-ion batterij voor thuisgebruik, waarmee de energie kan worden opgeslagen die wordt opgewekt met zonnepanelen, of vanuit het lichtnet op momenten dat de energieprijs laag is. Hij beschermt de woning ook tegen storingen in het lichtnet.

In de gemiddelde huishouding wordt ‘s morgens en ‘s avonds meer energie verbruikt dan overdag, terwijl dan juist vooral de zonne-energie beschikbaar is. Het overschot aan energie wordt dan vaak teruggevoerd aan het lichtnet en ‘s avonds weer ‘teruggekocht’ van het energiebedrijf. Met Powerwall wordt dit ongelijk lopen van vraag en aanbod in de woning zelf opgelost.

Energiebedrijven rekenen vaak een hogere prijs voor elektriciteit op momenten dat het energieverbruik hoog is en hebben dan bijvoorbeeld een lager nachttarief. Door Powerwall in dat geval ‘s nachts – indien nodig – vanuit het net bij te laden, kan de energierekening omlaag. 

Capaciteit

Powerwall is er in een 10 kWh- en een 7 kWh-versie, respectievelijk voor een wekelijkse en een dagelijkse laad/ontlaadcyclus. Huishoudens met een groter energieverbruik kunnen maximaal 9 batterijen in hun installatie opnemen.

Kritiek

De Powerwall is niet unaniem met gejuich ontvangen. In een artikel in Forbes berekent Christopher Helman dat de batterij, die in de beide versies (zonder DC/AC-inverter) respectievelijk $ 3000 en $ 3500 gaat kosten, in de VS stroom levert à raison van 30 dollarcent per kilowattuur, terwijl via het lichtnet de gemiddelde energieprijs er 12,5 dollarcent bedraagt. Hij noemt de Powerwall dan ook een speeltje voor ‘rijke groene mensen’.