3D-printer met nieuwe hogedruk-spuittechnologie

HotEnd Works, een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in 3D-fabricagetechnieken, heeft een 3D-printer ontwikkeld die werkt volgens een nieuw principe. Ze noemen de techniek ‘Pressurized Spray Deposition’, kortweg PSD.

Het PSD-proces werkt op basis van twee verschillende materialen: een hoofdmateriaal en een bindmiddel dat wordt gebruikt als tijdelijk ondersteunend materiaal en voor de adhesie van het hoofdmateriaal. Overtollig bindmiddel kan na fabricage worden verwijderd tijdens een verhit afwerkingsproces.

Als hoofdmateriaal kunnen verschillende materiaalsoorten worden gebruikt, zolang het smeltpunt maar hoger is dan 250 °C. Voordeel van het PSD-proces is dat geprinte objecten een hoge dichtheid (97%) bezitten en er geen vulmiddel nodig is zodat het solide en pure prints oplevert.

PSD: kwaliteit én snelheid

Niet alleen de kwaliteit van de prints is hoog, de printer opereert ook op snelheden die flink hoger liggen dan wat nu gangbaar is in de high-end 3D-printmarkt. Volgens HotEnd Works kan de machine materiaal printen met een snelheid van 2,5 cc/min. en is de techniek uitermate geschikt voor industrietakken waar het snel vervaardigen van prototypen met moderne materialen een vereiste is.

Materialen

HotEnd Works is gespecialiseerd in het werken met bijzondere materialen en dat zie je terug in de lijst met materialen die deze 3D-printer kan verwerken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld keramische materialen als alumina (Al2O3), siliciumcarbide (SiC), and aluminiumnitride (AlN).

Benjamin Becker, directeur van HotEnd Works zegt dat ze tijdens het ontwikkelen van een 3D-printer met extrusietechniek tegen wat beperkingen aanliepen: "Toen we de inherente nadelen van de extrusiemethode ontdekten, zoals de gaten in een component en het ‘trap’-effect, richtten we ons op onze ervaring met spuittechnologie en bedachten we de spuitnozzle die in de PSD-techniek gebruikt wordt. Het idee is dat een uitgespoten hoofdmateriaal, zoals een hoogwaardig keramiek, zo’n hoge snelheid heeft dat het zichzelf inbed in de daarvoor geprinte laag, waardoor een sterker component met een hogere dichtheid wordt gevormd."

Releasedatum

Een exacte releasedatum van de printer is nog niet bekend gemaakt, maar Becker schat dat de machine begin 2016 op de markt komt voor een prijs van ongeveer 55.000 dollar (zo’n 51.000 euro). De eerste machine zal een bouwvolume hebben van 20 x 20 x 20 cm3, al zegt Becker dat de PSD-technologie heel gemakkelijk op te schalen valt, dus grotere machines zijn ook een mogelijkheid.