Soepel fietstochtje op hobbelige weg, met innovatief Loopwheel (video)

Fietsers weten dat het rijden op een hobbelige weg vol gaten niet erg comfortabel is. Datzelfde geldt voor rolstoelgebruikers die bijvoorbeeld een stoeprand moeten ‘beklimmen’. Maar dat kan veranderen met Loopwheels, een innovatief, schokabsorberend wiel met lusvormige ophangingsveren die in het wiel zelf zijn geïntegreerd. Het resultaat: een soepele rit met minder trillingen en minder gerammel.

Loopwheels werkt ook met een eigen constructiemateriaal dat de duurzaamheid en betrouwbaarheid verbetert. De Britse ontwerper en uitvinder Sam Pearce werkte samen met lokale boogmakers en maakte maar liefst 70 versies voordat hij tevreden was.

Composiet

De Loopwheel veren zijn gemaakt van een koolstof-composietmateriaal, dat zorgvuldig is ontwikkeld en getest om te komen tot optimale compressie en laterale stabiliteit, en sterkte en duurzaamheid. De veren zijn met speciaal ontworpen connectoren bevestigd aan de velg. Elk wiel heeft drie veren, die samenwerken als een zelfcorrigerend systeem. Door de veerconfiguratie wordt de torsie soepel overgedragen tussen de as n de velg.

Loopwheels zien er ook gelikt en modern uit; ze zijn onlangs opgenomen in de shortlist voor de Design of the Year award van het London Design Museum.

Eindhoven

Pearce kwam op het idee voor Loopwheels in Eindhoven: "Ik kreeg in 2007 het idee voor een wiel met een tangentiale ophanging toen ik op vliegveld Eindhoven op mijn vlucht zat te wachten. Ik zag een moeder die een buggy met kind duwde. De voorwielen raakten een klein drempeltje en het kind duikelde voorover. Ik vroeg mezelf af waarom een wiel geen inwendige ophanging zou kunnen hebben die de impact in elke richting zou dempen. Ik maakte een schetsje in mijn notitieboekje, stapte in mijn vliegtuig en dacht er een paar jaar nog maar nauwelijks aan."

Maar het idee kwam weer opborrelen en Pearce ontwikkelde uiteindelijk het Loopwheel. Zijn bedrijf maakt momenteel een kleine 20-inch versie die perfect is voor vouwfietsen.  Via een Kickstarter crowdfundingcampagne is het hem onlangs gelukt om voldoende geld binnen te halen voor het ontwikkelen van wielen voor rolstoelen en daarna wil hij ook een versie voor mountainbikes maken.  

Een Loopwheel met drie versnellingen is te koop vanaf $ 462, en de Loopwheel vouwfiets kost $ 1493.

Kijk voor meer informatie op Loopwheels.