Taka Taka Challenge

De Taka Taka Challenge nodigt ondernemers en professionals uit de hele wereld op om samen te werken op winnende oplossingen om winst uit afval te maken in Kisumu, Kenia. Ideeën voor deze businessplan-competitie kunnen tot 18 mei worden ingediend. De Taka Taka (afval) Challenge is een initiatief van de Nederlandse Social Business Incubator in samenwerking met technologie partner TNO.

Momenteel wordt slechts 20% van al het afval in Kisumu verzameld. Het meeste belandt op straat en in het milieu. De situatie in Kisumu is dringend: plastic blokkeert de riolering en afval heeft een negatief effect op de gezondheid van mensen. Afval kan ook nieuwe kansen voor ondernemers creëren. Wereldwijd hebben bestaande bedrijven bewezen dat afval kan worden omgezet in waardevolle bronnen voor energie, landbouw en grondstoffen.

Momenteel is 60% van de afvalstroom geproduceerd in Kisumu organisch afval; een geweldige bron voor de productie van biogas, de recycling naar voedingsstoffen, het produceren van compost en dierlijke voedingsmiddelen. De plastics (10%) kunnen direct worden verkocht, of als een bron fungeren voor nieuwe producten. Een ander onderwerp waar oplossingen voor moeten komen, is de afvalverzameling; van huishoudens naar decentrale of centrale opslag en verwerking.

De challenge

Tot 18 mei kunnen deelnemers hun ideeën delen op www.takatakachallenge.com. Tijdens de challenge krijgen idee-eigenaars coaching en ondersteuning van experts en professionals om hun idee te ontwikkelen tot een businessplan. De meest veelbelovende ideeën worden beloond door een jury met een geldprijs beurs van 5000 euro. Het beste idee krijgt de kans te pitchen en samen te werken met de Social Business Incubator en samen te werken het idee om te zetten in een start-up (met een business development waarde tot 100.000 euro).

De officiële aftrap van de uitdaging vond plaats bij het Manyatta Community Center in Kisumu. Tijdens de kick off werden voor het eerst brainstorms gehouden onder experts, studenten en ondernemers. De komende weken worden meer brainstorms georganiseerd.

Vind meer informatie, meld je aan en deel je ideeën op www.takatakachallenge.com. Winnaars van de Taka Taka Challenge krijgen de kans om aan het bestuur van de Social Business Incubator (SBI) te presenteren. In het geval dat de concepten haalbaar zijn en potentie hebben, dan zou SBI willen samenwerken om ideeën om te zetten in start-ups.