Differ en Syngaschem starten onderzoek naar opslag groene stroom

Het FOM-instituut voor funderend energieonderzoek Differ en het bedrijf Syngaschem gaan samenwerken aan opslag van groene stroom in de vorm van kunstmatige brandstoffen. Dat spraken directeuren Hans Niemantsverdriet van Syngaschem en Richard van de Sanden van Differ af in een memorandum of understanding. Voor optimale samenwerking verhuist Syngaschem’s Eindhovense onderzoeksteam naar het nieuwe onderzoeksgebouw van Differ op het TU/e science park.

Opslag van elektriciteit uit wisselvallige energiebronnen als zon en wind is een grote technologische uitdaging voor de toekomstige duurzame energievoorziening. Het concept van Differ en Syngaschem gebruikt groene stroom om water en koolstofdioxide  om te zetten in syngas. Via het Fischer-Tropsch-proces is dit mengsel van waterstof en koolmonoxide om te zetten in verschillende schone brandstoffen zoals diesel, benzine, brandstof voor vliegtuigen, methanol of dimethylether.

Duurzaam syngas

Multinationals zoals Shell, Sasol en Synfuels China passen de Fischer-Tropsch techniek momenteel op grote schaal in hun coal-to-liquids (CTL) en gas-to-liquids (GTL) installaties in Zuid-Afrika, Qatar en China. Differ en Syngaschem willen het proces gaan voeden met syngas dat is gemaakt uit koolstofdioxide en water uit de lucht, in plaats van uit fossiele brandstof. Door de koolstofcyclus te sluiten ontstaan ultra-schone brandstoffen met een extreem lage koolstof-voetafdruk.

Aanvullen

Om syngas duurzaam en kosteneffectief te produceren zijn doorbraken nodig in de verschillende processtappen zoals efficiënt water splitsen, innovatieve technieken om CO2 op te breken in een plasma en nieuwe reactorconcepten. "Differ en Syngaschem vullen elkaar hier prachtig aan", vindt Hans Niemantsverdriet van Syngaschem. "We hebben elk onze eigen expertise en netwerken en we verwachten dat die samen belangrijke nieuwe inzichten én innovaties op gaan leveren. Met onze internationale partner Synfuels China zijn we al actief in coal-to-liquid en gas-to-liquid technologie, maar die kennis van het Fischer-Tropschproces kunnen we ook toepassen in opslag van groene stroom."

Syngaschem komt voort uit de TU/e en heeft uitgebreide ervaring in oppervlakte- en materiaalonderzoek, katalyse en vernieuwende reactorconcepten. Differ-directeur Richard van de Sanden: "Daarmee zijn ze een sterke partner voor ons; in deze samenwerking willen we Differ’s plasmatechniek om koolstofdioxide en water efficiënt op te breken toepassen in de praktijk." Als het principe van groene-stroomopslag zich bewijst in het laboratorium, heeft Differ de capaciteiten en kennis om de techniek op te schalen naar een demonstratie-opstelling.

Syngaschem

Syngaschem is een privaat onderzoeksbedrijf met hoofdkantoor aan de TU/e, dat in 2013 is opgericht. Missie is de chemie van synthese gas reacties op moleculaire schaal te begrijpen en vanuit die kennis processen optimaal te laten verlopen. Het bedrijf werkt samen met en wordt vrijwel volledig gefinancierd door Synfuels China Technology Co. Ltd. Dit uit de Chinese Academy of Sciences afkomstige bedrijf is in China leidend in schone coal-to-liquids technologie. Momenteel heeft Syngaschem zes onderzoekers in dienst, waarvan er drie in Eindhoven zijn gestationeerd. Synfuels China en Syngaschem hebben gezamenlijk een internationaal wetenschappelijk laboratorium voor fundamenteel katalyseonderzoek opgebouwd, SynCat@Beijing, waar vanaf de zomer van 2015 ongeveer 25 wetenschappers op postdoc niveau en hoger zullen werken, samen met een flink aantal promovendi..