Lanceerinrichting voor zwermende militaire drones (video)

Deze week heeft het Amerikaanse Office of Naval Research (ONR) aangekondigd tests uit te voeren met onbemande vliegtuigen (UAV’s) die zich als een zwerm gedragen.

Het project is Locust genoemd (Low Cost UAV Swarming Technology) en kan een zwerm van UAV’s lanceren die autonoom een vijand kunnen overweldigen. Door het inzetten van de UAV-zwermen krijgen soldaten ter land of ter zee een tactisch voordeel.

"De recente demonstraties zijn een belangrijke stap op weg naar een demonstratie in 2016 van dertig snel gelanceerde autonome zwermende UAV’s, vanaf een schip ", aldus Lee Mastroianni, de manager van het project voor ONR.

Lanceren van robots

Het Locus-project werkt met een cilindervormige lanceerinrichting die UAV’s snel achter elkaar de lucht in kan sturen. De UAV’s kunnen vervolgens informatie met elkaar uitwisselen waardoor ze autonoom kunnen samenwerken voor zowel defensieve als offensieve missies.

Omdat de lanceerinrichting en de UAV’s relatief weinig ruimte innemen kunnen de zwermen vanaf schepen, tactische voertuigen, vliegtuigen of onbemande platforms worden gelanceerd.

Demonstratie

De ONR hield afgelopen maand op verschillende plekken demonstraties van de techniek. Tijdens een van de demonstraties werd het Coyote-type UAV gelanceerd, waarmee kleine ladingen bezorgd kunnen worden voor een diversiteit van missies. Een andere tech-demo liet negen UAV’s geheel autonoom in formatie vliegen.

Menselijke controle

Volgens de ONR zal er, ondanks de moderne autonome drone-techniek, altijd een mens zijn die de missie monitort. Hij of zij kan dan vervolgens ingrijpen en de besturing overnemen indien nodig.

"Autonome zwermende vluchten op dit niveau zijn nog nooit uitgevoerd," zei Mastroianni, "UAV’s die vervangbaar en herconfigureerbaar zijn zullen meer tijd vrijmaken voor bemande vliegtuigen en traditionele wapensystemen om meer te doen. Hiermee wordt in essentie de vechtkracht vergroot, tegen een gereduceerd risico voor de strijdkracht."

bron: Eurekalert