Nuon Solar Team legt kennis zonneracen vast

Het Nuon Solar Team legt zijn kennis over autorijden op zonne-energie vast om zo meer te profiteren van de ervaring die de wereldkampioen heeft opgebouwd. Met vijftien jaar ervaring past het team de meest innovatieve technieken toe in zijn zonneracewagen Nuna 8 die momenteel wordt gebouwd. “De kennis die over de jaren heen is opgebouwd kan slimmer worden ingezet”, zegt Bernard Ledeboer van VO, specialist in intellectueel eigendom. Als nieuwe sponsor helpt VO het Nuon Solar Team om optimaal te profiteren van het intellectueel eigendom.

"Het gaat om bewust en strategisch omgaan met het zogenoemde intellectuele eigendom", licht Bernard Ledeboer van VO toe. Ledeboer is zelf ook oud-student aan de TU Delft: "Het zonneraceteam verandert elke twee jaar. Steeds weer zijn er nieuwe studenten bij betrokken. Het is belangrijk dat duidelijk is wie de eigenaar van die kennis nu precies is en op welke manier die wordt ingezet. Want er zijn in de loop van de jaren allerlei innovaties ontwikkeld, en die hebben commerciële waarde. Deze waarde kan het team verzilveren. De vraag is alleen hoe precies en wie daarvan profiteert. VO begeleidt het team bij deze zoektocht."

Innoveren aan wereldtop 

De zonneauto van het Nuon Solar Team wordt iedere twee jaar opnieuw ontworpen en met de hand gebouwd. Zo blijven de studenten innoveren en werken ze met techniek en materialen die bijvoorbeeld in toekomstige personenauto’s zijn terug te vinden. "Het is vooral een investering in de toekomst, zodat studenten van het Nuon Solar Team aan de wereldtop kunnen blijven innoveren", zegt Ledeboer.

Teamleider Mark Hupkens van het Nuon Solar Team is verheugd over de samenwerking met de nieuwe sponsor. "We krijgen regelmatig verzoeken van organisaties die willen samenwerken. Dat is natuurlijk prachtig, maar we werken met kostbare machines en materialen waaraan ook onze sponsoren in de afgelopen jaren veel hebben bijgedragen. We kunnen als Nuon Solar Team putten uit vijftien jaar ervaring van oud-teamleden. Het is de vraag of je die expertise gratis en voor niets wilt weggeven aan bedrijven over de hele wereld. Stap één is in elk geval dat we er erover nadenken en zaken gaan vastleggen. VO Patents & Trademarks helpt ons daarbij en daar zijn we buitengewoon blij mee."