Transportband niet beveiligd: werknemer gewond aan hand

Een werknemer van een Brits voedingsmiddelenbedrijf raakte ernstig gewond toen zijn hand werd meegetrokken in een niet-beveiligd deel van een transportband.

De linkerhand van het slachtoffer werd in het contactpunt tussen de twee aandrijfrollen van een transportband getrokken (‘running nip’) tijdens het schoonmaken van de band. Hij kon de noodstopknop niet bereiken, een collega moest de lopende transportband stoppen, zodat hij uiteindelijk kon worden bevrijd. De werknemer moest worden behandeld in het ziekenhuis en kon een aantal maanden niet werken na het ongeluk.

Onbeveiligde aandrijfrollen

De Health and Safety Executive (HSE, Engelse Arbeidsinspectie) onderzocht het ongeval dat gebeurde op 17 maart 2014 bij het bedrijf Faccenda Foods in Romsey, UK. De inspectie vervolgde het bedrijf voor tekortkomingen op het gebied van veiligheid. Ze constateerde dat het gevaarlijke contactpunt tussen de aandrijfrollen van de band niet beveiligd was. Na het ongeluk kon de werknemer zijn hand maar in beperkte mate gebruiken en hoewel hij al wel weer aan het werk is geweest, heeft hij nog steeds fysiotherapie nodig om de beweeglijkheid van zijn hand te verbeteren. De inspectie kwam er ook achter dat Faccenda Foods al eerder vervolgd is geweest door de HSE in 2001, ook als gevolg van een ongeluk door een slecht beveiligde machine.

Conclusie

Het bedrijf kreeg een boete van in totaal £ 7000 en moest £ 2.909,25 aan proceskosten betalen.
Na de hoorzitting, zei HSE inspecteur Kate Clark: "Het ongeluk had helemaal niet hoeven gebeuren. Faccenda Foods had een goede risicobeoordeling moeten uitvoeren op het bedienen van de machine en dan zou het de benodigde veiligheidsvoorzieningen hebben geïdentificeerd. Daarmee zouden ze de juiste veiligheidsmaatregelen hebben kunnen nemen.”
"Het is een bekend risico in de industrie dat werknemers verstrikt kunnen raken in bewegende delen van machines en dat moet niet worden onderschat, aangezien bij deze incidenten honderden gewonden per jaar vallen, en zelfs sterfgevallen.”
"Als de veiligheidsvoorzieningen al bij de lopende band waren geïnstalleerd voordat de werknemer aan de slag ging, was het zeer onwaarschijnlijk geweest dat de werknemer vast was komen te zitten in de lopende band."

Bron: HSE, UK