Jan van Brabant College wint finale Artcadia

Het Jan van Brabant College uit Helmond heeft de landelijke kunst- en techniekwedstrijd Artcadia gewonnen. Het winnende ontwerp is ‘Bouwmaterialen in de toekomst’; een idee om het toekomstige tekort aan bouwmaterialen op te lossen door de inzet van uit zeewier gewonnen bioplastic als nieuwe bouwstof.

Na een maanden durende wedstrijd presenteerden  twaalf scholen hun kijk op de toekomst, in het Evoluon in Eindhoven. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van een oplossing voor het wereldbevolkingsprobleem door het leefbaar maken van woestijngebieden tot een direct toepasbare duurzame oplossing in de vorm van een sensorgestuurd verkeerslicht.

De jury, met daarin Prins Carlos de Bourbon de Parme, oordeelde dat ‘Bouwmaterialen in de toekomst’ een mooi en goed doordacht voorbeeld is van ketendenken. Daarnaast is er aandacht aan het sociale aspect besteed en was de presentatie compleet en professioneel. Met de presentatie heeft het Jan van Brabant College de hoofdprijs in de wacht gesleept: een bezoek van tien leerlingen en twee docenten aan bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in Londen. Inclusief een kijkje ‘achter de schermen’.

De wedstrijd is georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en leverancier van digitale printsystemen Canon Business Services, om middelbare scholieren te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Artcadia is voor de zevende keer gehouden. Het is een landelijk techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/VWO 2.

Algemeen directeur van Arcadis Gert Kroon: "Het creatieve en innovatieve niveau van de oplossingen ligt dit jaar enorm hoog."

Middelbare scholieren uit het hele land zijn uitgedaagd om werkstukken te maken waarin ze hun visie op onze toekomstige samenleving weergeven. Problemen op het gebied van wonen & werken, water, ruimte & milieu en mobiliteit zijn met creatieve technische oplossingen aangepakt. Vorig jaar heeft het Theresialyceum in Tilburg de wedstrijd gewonnen met ‘Glow in the Dark’, gekleurde lantaarnpalen/wegmarkeringen. In 2013 heeft het Antoniuscollege in Gouda gewonnen met ‘Snelweg lichtjes’, verlichting van een snelweg gebaseerd op windenergie. Andere winnaars waren het Orion College in Breda met ‘Brijn’ van Baggeren, Rijn en het Brein, het Dr. Nassau College uit Assen met de energie opwekkende stoeptegel ‘Stoepit’ en Visser ‘t Hooft uit Leiden met de multifunctionele dijk.

http://www.artcadia.nl/