Kruipende en vliegende insectrobots (video’s)

Festo heeft twee robot-insecten ontwikkeld. Na de vliegende SmartBird, werd nu de inspiratie uit andere delen van het dierenrijk gehaald: mieren en vlinders.

Net als echte mieren hebben de 3D-geprinte BionicAnts het vermogen om in groepen samen te werken en zo grotere objecten te verplaatsen. De robotmieren hebben camera’s op hun kop, optische sensoren in hun buik en antennes waarmee ze zichzelf kunnen opladen.

Reuzenmier met exoskelet van elektronica

De robotmieren van Festo hebben een lengte van 13,5 cm en zijn hiermee flink wat groter dan hun biologische evenknie. Sallaint ontwerpdetail: de mieren hebben een uitwendig skelet van (volledig functionele) elektronische schakelingen.

Vlinder

Festo heeft ook eMotionButterflies ontwikkeld: robotvlinders die een voorgeprogrammeerde route vliegen. Dit doen ze binnen in ruimtes die uitgerust zijn met infraroodcamera’s. Deze camera’s worden als een soort GPS-systeem voor binnenshuis gebruikt.

Daarnaast hebben de robovlinders infraroodsensoren aan boord om te voorkomen dat ze tegen elkaar aan botsen. Dankzij de on-board motortjes kunnen de vlinders met hun vleugels klappen en zo door de lucht voortbewegen net als echte vlinders.

De robotvlinders hebben een spanwijdte van 51 cm en kunnen drie tot vier minuten vliegen met een snelheid van 2,5 meter per seconde. Hierna moeten de vlinders weer 15 minuten worden geladen.

bron: Festo Bionic (YouTube)