Zweeds bedrijf heeft succes met 3D-printen sieraden

In navolging van de modewereld kijken nu ook sieradenontwerpers naar de mogelijkheden van 3D-printen. Het Zweedse Lumitoro is eenn van de eerste bedrijven ter wereld dat sieraden uitsluitend met behulp van de 3D-printer produceert.

Lumitoro werd twee jaar geleden opgericht tijdens de Fashion Week in Stockholm. Initiatiefnemer Roberto Chaves: "We willen producten maken die zo bijzonder in elkaar zitten dat ze mensen aan het denken zetten. Het 3D-printen van sieraden heeft veel voordelen. Het is snel, kosteneffectief en maakt het mogelijk om eenvoudig zeer uiteenlopende materialen te combineren."

Lumitoro maakt onder andere gebruik van de 3D-ontwerpsoftware Autodesk Fusion 360. Chaves: "Daarmee kunnen we sieraden ontwerpen die een paar jaar geleden ondenkbaar zouden zijn geweest."

Zijn bedrijf is al succesvol, maar toch is Chaves nog niet tevreden: "Behalve sieraden willen we in de nabije toekomst ook keramische vazen, mokken en lampen maken. Mijn doel is om over vijf jaar actief te zijn in diverse  landen en bekend te staan als een creatief merk dat de grenzen van design, kunst en technologie verlegt."