Kristallen pellen voor zonnecellen

Flinterdunne laagjes kristal afpellen om die vervolgens te gebruiken voor zonnecellen met een hoog rendement. Voor het ontwikkelen van deze epitaxiaal lift-off-techniek kreeg Peter Mulder de Professor Jan Troosterprijs.

Uitmuntend wetenschappelijk onderzoek en uitdagend academisch onderwijs staat of valt met de input van mensen met creatieve ideeën en grote technische vaardigheden. Deze inbreng moet gewaardeerd en beloond worden", vindt de jury van de Troosterprijs.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een technicus of informaticus die zich op dit gebied heeft onderscheiden. Dit jaar reikte de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit de prijs voor de 33ste keer uit. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan Jan Trooster, een hoogleraar met een grote reputatie op het gebied van de ontwikkeling van onderzoeksapparatuur.

Dunste kristalfilms

Peter Mulder, die sinds 1998 als technicus bij Applied Materials Science werkt, heeft de Epitaxiaal lift-Off-techniek (ELO) bedacht en doorontwikkeld tot een bijna industrieel toepasbare technologie. Mede dankzij dit resultaat is het spinoff-bedrijf tf2-devices opgericht. Met een groep regionale bedrijven wordt nu de stap naar de industriële toepassing gezet, gesubsidieerd door de Efro.

Wereldrecords

De dunne kristalfilms die Peter Mulder met zijn ELO-techniek weet te maken zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit, getuige twee zonnecellen met een officieel erkend wereldrecordrendement.

Medeauteur

Ook buiten de Radboud Universiteit maken onderzoekers gebruik van Mulders films, bijvoorbeeld bij Amolf en de Universiteit van Tokio. Hij weet steeds de dunnefilmstructuren te maken die precies de juiste eigenschappen hebben voor de verschillende onderzoeksdoeleinden. Dat dit ver uitstijgt boven het vervaardigen van standaard samples voor een onderzoek blijkt uit het feit dat hij als coauteur is opgenomen bij tientallen wetenschappelijke publicaties.