Effect Photonics haalt miljoenen op

TU/e-spinoff Effect Photonics, gevestigd in Eindhoven en Brixham, heeft in een eerste investeringsronde enkele miljoenen opgehaald bij b-to-v Partners, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en Optidob.

Met het geld gaat het bedrijf eind 2016 de markt op met fotonische chips die sneller dataverkeer mogelijk maken met veel meer bandbreedte en veel lager energiegebruik.

"Alleen al de groei van streaming video jaagt een datagolf door mobiele zendmasten en datacenters die naar verwachting de komende vier jaar vertienvoudigt. Er ontstaat een capaciteitsprobleem. Wij bieden daarvoor een betaalbare technologische oplossing", aldus medeoprichter en technisch directeur Tim Koenen. Hij verwacht dit jaar te groeien naar 25 werknemers.

Effect Photonics combineert op een chip ter grootte van een rijstkorrel diverse optische functies. Op de geïntegreerde optische chip zitten naast lasers ook detectoren, switches en multiplexers. Met deze technologie kan het bedrijf producten ontwikkelen voor glasvezelnetwerken van de toekomst.