Flevoland krijgt internationaal testcentrum voor zelfrijdende auto’s

Het Catalaanse Applus Idiada heeft samen met de gebiedsontwikkelaar Omala aan Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) plannen gepresenteerd om een internationaal testcentrum te openen in Lelystad.

Applus Idiada is dienstverlener voor de auto-industrie en heeft veel ervaring in het ontwerpen van automotive testfaciliteiten. Dankzij deze combinatie van ervaringen kan Applus Idiada de gebiedsontwikkelaar Omala (met als aandeelhouder de gemeentes Lelystad en Almere en de provincie Flevoland) begeleiden bij het ontwerpen. Applus Idiada kan de exploitatie van het centrum verzorgen en deze onder de aandacht brengen van autofabrikanten.

Bijzonder aan het centrum is dat er niet achter gesloten deuren wordt getest maar tussen het verkeer van het bedrijventerrein Airport Garden City en de directe omgeving. Zo kan op een gecontroleerde manier worden getest met stedelijke situaties en tweerichtingsverkeer.

Minister Schultz is opgetogen over de plannen: "Nederland gaat wat mij betreft voorop lopen in Europa op het gebied van technieken waarbij voertuigen zelf rijden en waarbij voertuigen met elkaar en de weg communiceren. De ontwikkeling van nieuwe technologie biedt grote kansen om onze mobiliteit te verbeteren, zowel op gebied van veiligheid als brandstofverbruik. Vanwege ons fijnmazige wegennet en de aanwezigheid van veel technologische kennis is Nederland de ideale proeftuin voor dit soort auto’s. We hebben met onze automotive sector en kennisinstellingen veel kennis in huis en kunnen die kennis internationaal verzilveren. Het is dus niet alleen goed voor de mobiliteit maar we hebben ook een mooi nieuw exportproduct."

Jaap Lodders gedeputeerde provincie Flevoland, ziet in de plannen een kans op nieuwe en interessante werkgelegenheid: "Onze provincie kent een rijke traditie als proeflocatie. Van zee, tot land, tot stad. Economisch gezien behoort Flevoland tot een van de meest innovatieve regio’s van Europa. Flevoland schuwt het experiment niet. Hierdoor ontstaan eigen specifieke bedrijfstakken, opleidingen en banen".