Universiteit Twente ontvangt ruim 13 miljoen Europese onderzoeksubsidie

De Universiteit Twente doet het goed bij het binnenhalen van Europese onderzoeksfinanciering. 25 onderzoeksprojecten die UT-wetenschappers binnen het Horizon 2020 programma van de EU hebben ingediend zijn gehonoreerd. De teller staat hiermee momenteel boven de 13 miljoen euro. De UT scoort hiermee ruim boven het Europese gemiddelde. Rolf Vermeij, die UT-onderzoekers begeleidt bij het verwerven van Europese fondsen, verwacht dat de teller voor de eerste rondes van Horizon 2020 boven de 15 miljoen zal eindigen.

Europa wordt steeds belangrijker voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Binnen het Horizon 2020 programma van de Europese Unie is tussen 2014 en 2020 in totaal 80 miljard euro voor onderzoek en innovatie gereserveerd. Excellent wetenschappelijk onderzoek, samenwerking tussen verschillende wetenschappelijke disciplines, samenwerking met het bedrijfsleven en het aanpakken van grote maatschappelijke problemen zijn van essentieel belang om in aanmerking te komen voor deze Europese onderzoeksfinanciering. En dat zijn volgens Vermeij bij uitstek de punten waarop de UT uitblinkt. "Over de grenzen van disciplines heen kijken en verbindingen zoeken met andere organisaties, daar zijn we in Twente van oudsher goed in. Voor veel Twentse onderzoekers is dat een tweede natuur geworden."

Ook Ed Brinksma, Rector Magnificus van de Universiteit Twente is blij met de goede score van de UT: "Ik ben bijzonder verheugd dat de doelstelling ‘excellent in disciplines, uniek in combinaties’ van Vision2020 door dit succes zo duidelijk onderschreven wordt. Een groot compliment voor de betrokken onderzoekers." 

Excellentie onderzoekers

Vermeij en zijn collega’s van het EU-office begeleiden onderzoeksgroepen bij het schrijven en indienen van hun onderzoeksvoorstellen. Deze werkwijze blijkt goed te werken, maar is volgens Vermeij slechts een van de factoren van de goede score voor de UT. "Uiteindelijk bepaalt de excellentie van onze onderzoekers grotendeels het succes."

De UT-onderzoeksinstituten MIRA en MESA+ deden het dit jaar het best met respectievelijk 8 en 6 gehonoreerde voorstellen. Ook onderzoeksinstituut IGS deed het erg goed. Van dit onderzoeksinstituut werd 27 procent van de onderzoeksvoorstellen gehonoreerd, een zeer hoog slagingspercentage.

De vakgroepen die het het best in financieel opzicht deden zijn Optical Sciences en Energy, Materials and Systems. Ze haalden respectievelijk 2,8 en 2,1 miljoen euro op. De vakgroep Molecular Nanofabrication kreeg drie projecten gehonoreerd en heeft daarmee het hoogst aantal toegekende projecten van de UT. 

Tussenstand

Het leeuwendeel van de Europese subsidies voor deze rondes is vergeven, maar de 25 gehonoreerde projecten zijn nog slechts een tussenstand. Vermeij verwacht dat de UT in de eerste rondes uiteindelijk boven de 15 miljoen zal eindigen. Onder het Horizon 2020 programma volgen nog 6 rondes, waarin jaarlijks meer budget beschikbaar zal zijn dan in deze eerste ronde.