Juncker laat wetenschappelijk adviseurs in het ongewisse

Een groep wetenschappers die de vorige Europese Commissie adviseerde hebben geen idee waarom de huidige commissie, die nu vier maanden in functie is, niet meer gebruik maakt van hun diensten. Het mandaat van de voormailge Chief Scientific Adviser, professor Anne Glover eindigde bij het aflopen van de termijn van de vorije commissie in grote onzekrheid. Eerder deze maand zei ze tegen de BBC dat ze niets had vernomen van president Jean-Claude Juncker, of iemand anders van zijn staf.gehoord over een al dan niet voortzetting.

Alan Atkisson, een Zweeds-Amerikaanse consulent op het gebied van duurzame ontwikkeling, was lid van de Stac. "Ik ben nooit persoonlijk benadrd door de heer Juncker of iemend van zijn Commissie. Daarom neem ik maar aan dat onze diensten niet na afloop van de termijn van Barroso niet meer gewenst zijn."

Vrijdag 27 februari is het precies twe jaar geleden dat de eerste Stac-vergadering werd gehouden. "We kwamen net lekker op gang", zegt Atkisson.

.

De adviesraad besprak nieuwe ontwikkelingen op gebieden als 3D-printen, synthetische biologie, stamcellen en de fysiologie van het brein.

De functie van Anne Glover was niet onomstreden, vanwege haar mening over genetisch gemanipuleerde gewassen. Volgens maatschappelijke organisaties, waaronder Greenpeace, ventileerde zij een eenzijdige en ongenueanceerde visie en in een open brief vroegen de organisaties om het schrappen van de functie. Er zou te veel invloed zijn geconcentreerd in één persoon.

De commissie ontkent dat Glover is ontslagen of dat haar functi niet meer bestaat, maar laat in het midden waarom er geen contact is geweest met de Stac-leden, en waarom Juncker en zijn mewerkers Glover niet te woord willen staan..

"Het lijkterop dat Juncker winig belangstelling of waardering heeft voor wetenschap als onderdeel van de politieke agenda", zegt Riitta Salmelin, een Fins lid van de (voormalige ?) Stac.