Aanpak om Reach-kosten voor bedrijfsleven te verminderen

In 2013 bleek uit onderzoek dat de kosten die het midden- en kleinbedrijf
maakt om te voldoen aan de Reach-verordening relatief hoog zijn.
De Rijksoverheid en het bedrijfsleven hebben nu gezamenlijk een aanpak ontwikkeld om het voor MKB-bedrijven eenvoudiger te maken om aan de verplichtingen te voldoen.

In de brief van 11 februari 2015 van staatssecretaris Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft zij, mede namens de minister van SZW, informatie over de resultaten en ingezette acties.

Kosten

Diverse bedrijven in de maakindustrie en de handel heeft met Reach (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen) te maken; volgens Panteia/IVAM (2013) circa 4-6% van de Nederlandse MKBbedrijven. Een recente schatting van de kosten van Reach (in opdracht van het adviescollege Actal) komt uit op € 331 miljoen tot € 515 miljoen per jaar. Dit is gemiddeld € 7000 tot € 8000 per bedrijf, met sterke verschillen per sector, bijvoorbeeld circa € 3000 in de detailhandel en circa € 24.000 in de industrie.

Knelpunten

De knelpunten liggen vooral op het gebied van kosten van registratie, informatieverzameling, het werken (opstellen, verspreiden, toepassen) met veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) en regels voor SVHC-stoffen (zeer zorgwekkende stoffen). Met de uitvoering van de acties op vooral deze knelpunten kan een reductie van 10-20% van de kosten gerealiseerd worden.

Klik hier om de brief te downloaden

Bron: Rijksoverheid