Mark van Loosdrecht verkozen tot lid National Academy of Engineering (NAE)

Prof. Mark van Loosdrecht van de TU Delft is verkozen tot buitenlands lid van de National Academy of Engineering (NAE) in de Verenigde Staten. Uitverkiezing tot lid van de National Academy of Engineering is een belangrijk professioneel eerbetoon voor ingenieurs. De NAE is opgericht in 1964 als een onafhankelijke non-profit instelling en dient onder meer de Amerikaanse regering van advies op het gebied van engineering.

De NAE heeft in totaal 67 nieuwe Amerikaanse leden benoemd en twaalf uit het buitenland. Het totaal aantal leden komt daarmee op 2.263 uit de VS en 221 uit het buitenland.

Waterzuivering

Mark van Loosdrecht is hoogleraar environmental biotechnology aan de TU Delft en 2014 Spinozalaureaat. Hij heeft onder meer een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van twee nieuwe waterzuiveringstechnologieën gebaseerd op een groep micro-organismen die afvalstoffen omzet in onschadelijke stoffen. De twee onderzoekslijnen (Anammox en korrelslibtechnologie) hebben geleid tot technologie waarmee vervuild water met minder energie, minder chemicaliën en minder CO2-uitstoot gezuiverd kan worden. Momenteel zijn een aantal technologieën in ontwikkeling om chemicaliën uit afval terug te winnen.

Van Loosdrecht is de derde TU Delft-professor en zesde Nederlander in de NAE. Eerder werden de TU hoogleraren Simon Middelhoek en Jurjen Battjes verkozen. Leden worden voor het leven benoemd.